Головна Новини Головні новини Сьогодні – День свободи інформації

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Сьогодні – День свободи інформації Друк
Субота, 16 березень 2024 09:35

Сьогодні, 16 березня, у світі відзначається День свободи інформації. 

Свобода інформації – це фундаментальний принцип демократичного суспільства. А щорічне відзначення Дня свободи інформації покликане нагадувати про важливість вільного доступу до інформації та відповідальності влади.

Відзначення події було засноване у 1989 році Комітетом журналістів за свободу преси, некомерційною організацією, яка виступає за свободу преси та доступ до урядової інформації.

Свобода інформації гарантує, що громадяни можуть безперешкодно отримувати інформацію, яка впливає на їхнє життя, здоров'я, безпеку та участь у суспільному житті. Така принципова відкритість є основою для боротьби з корупцією й неправомірними діями влади.

Освітяни сьогодні – це справжні захисники свободи слова та права на отримання об'єктивної інформації для наших учнів. І зараз варто час підкреслити важливість навчання школярів та студентства критичному мисленню, аналізу інформації та розвитку навичок самостійного оцінювання джерел. Необхідно акцентувати увагу на важливості перевірки інформації, що надходить до нас від різних видань, та розвитку інформаційної гігієни. 

Також важливими є різноманітність думок і переконань, а також вміння шанувати їх, але розрізняти правдиву інформацію від маніпуляцій та фейкових новин, особливо у час війни рф проти України. 

Нехай цей день стане приводом для обговорень і роздумів про те, як ми можемо сприяти розвитку інформаційної грамотності серед учнів та молоді.

У світі, де інформація впливає на політичні, соціальні та економічні процеси, важливість її свободи і доступності ніколи не була вищою. Сучасна цифрова ера вимагає посилення гарантій вільного доступу до інформації та її захисту від маніпуляцій.