Головна Новини Головні новини

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Головні новини
Гранти, стипендії й масштабні зміни у фінансуванні вищої освіти – питання ефіру Друк
Четвер, 28 березень 2024 14:46

Заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк взяв участь у ефірі програми цифрового «7 каналу» з коментарем щодо питання змін у фінансуванні та держзамовленні закладів вищої освіти. Зокрема, мова йшла про законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам», за № 10399 прийнятий за основу Верховною Радою України 20 березня цього року.

Сергій Романюк прокоментував основні аспекти, на яких наголошує Профспілка, зокрема і той, що проект документу не враховує норми Конституції, якими гарантується право на безоплатне здобуття вищої освіту в державних навчальних закладах, натомість пропонує отримати вищу освіту за рахунок державних грантів, кредитів та ваучерів, механізм яких не прописаний жодним документом. 

Також заступник Голови Профспілки підкреслює, що такий складний законопроєкт потрібно розробляти комплексно й системно, адже тут постають питання у тому числі оподаткування та грантових коштів.

Ведуча програми – Ольга Гвоздецька. 

Гостями студії були: 

  • Світлана Помукчинська, начальник відділу сприяння зайнятості управління реалізації політики зайнятості Одеського обласного центру зайнятості;
  • Дмитро Скрипніченко, заступник голови Одеської обласної організації Профспілки працівників освіти і науки України, завідувач кафедри Технології молока, олійно-жирових продуктів та індустрії краси Одеського національного технологічного університету. 
                                                                  Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України
 
 
НМТ-2024: перебіг реєстрації Друк
Четвер, 28 березень 2024 14:43

Триває реєстрація для участі в національному мультипредметному тесті (НМТ) у 2024 році.

Від початку реєстрації понад 186 тисяч осіб уже скористалися спеціальним сервісом на вебсайті Українського центру оцінювання якості освіти. Понад 165 тисяч із них надіслали внесену в реєстраційну форму інформацію та копії документів на обробку до регіональних центрів оцінювання якості освіти. 

Станом на 25 березня, бажання проходити тестування в тимчасових екзаменаційних центрах, які буде створено в Україні, виявили 151 014 осіб, а за кордоном – 14 731 особа. Вибираючи предмет додаткового блоку НМТ, вступники віддають перевагу іноземним мовам (76 559 осіб) та біології (31 398 осіб).

На сьогодні 135 121 особа вже отримала повідомлення про успішну реєстрацію й можливість сформувати сертифікат НМТ 2024 року. 

УЦОЯО нагадує: щоб успішно зареєструватися, вступнику / вступниці потрібно створити персональний кабінет. Це можна зробити за допомоги застосунку  «Дія» або шляхом самостійного заповнення форми в реєстраційному сервісі. 

Далі необхідно заповнити коротку стандартну форму, зокрема:

  • вибрати категорію «випускник поточного року» або «випускник минулих років»; 
  • указати навчальний предмет на вибір серед запропонованого переліку;
  • вибрати населений пункт в Україні, де плануєте перебувати в дні проведення іспиту, чи населений пункт за кордоном, де бажаєте пройти НМТ;
  • завантажити сканкопії та/або фотокопії реєстраційних документів.

Після цього внесену інформацію та копії документів треба надіслати на обробку до регіонального центру, натиснувши на відповідну кнопку в сервісі. 

Центр звертає особливу увагу на таке: якщо не натиснути на кнопку «Надіслати на обробку» –  регіональний центр не зможе опрацювати інформації, через що особу не буде зареєстровано для участі в НМТ.

Після надсилання документів на обробку рекомендуємо час від часу зазирати до персонального кабінету, щоб не пропустити важливого повідомлення.

УЦОЯО наголошує, що в разі ненадання копій документів або надання копій, що не відповідають вимогам, вступнику / вступниці буде повідомлено про потребу виправити недоліки й зазначено їх перелік. 

Зважте на те, що документ, що підтверджує інформацію про освіту, який не відповідає вимогам, є однією з причин відмови в реєстрації. Усунути помилки й повторно надіслати копії документів на перевірку до регіонального центру потрібно буде якнайшвидше, але не пізніше ніж 15 квітня.

Так само до 15 квітня в персональному кабінеті вступник / вступниця матиме змогу змінити навчальний предмет додаткового блоку, з якого він / вона бажає пройти тестування, чи населений пункт в Україні або за кордоном, де перебуватиме в дні проведення НМТ, або вказати на потребу в проходженні НМТ під час додаткової сесії.

Попри те, що реєстрація триватиме до 11 квітня 2024 року (включно), у Центрі радять не зволікати, аби мати час для усунення недоліків чи внесення потрібних змін. 

За матеріалами – УЦОЯО

 
Обласна спартакіада педагогічних працівників Чернівецької області Друк
Четвер, 28 березень 2024 10:45
28 березня 2024 року за сприянням Чернівецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки відбулися обласні змагання з волейболу серед працівників закладів дошкільної, середньої та позашкільної освіти  Чернівецької області.
Захід проходив серед членів Профспілки працівників освіти і науки  з метою пропаганди здорового та активного способу життя, сприяння їх фізичному розвитку, підвищення трудової та творчої активності.
Змагання відбулися на базі Чернівецького багатопрофільного ліцею № 4, Чернівецької 
гімназії №14  та Чернівецького філософсько-правового ліцею №2 , в яких взяли участь 9 команд з числа працівників освіти і науки, членів профспілки Чернівецької області.
Після наполегливої та запеклої боротьби у фінал вийшли три команди.
Почесне І-е місце здобула команда Об’єднаної організації Профспілки працівників освіти і науки України Великокучурівської, Кам’янської, Красноїльської, Петрівецької, Сторожинецької, Чудейської територіальних громад (голова Олійник В.І.).

ІІ-місце здобула команда Чернівецької міської організації Профспілки працівників освіти і науки (голова Зегрюк М. Е. ).

ІІІ-е місце здобула команда Вижницької районної організації Профспілки працівників освіти і науки України (голова Борсук Я.С.).
Дипломом «Кращий гравець-чоловік» нагороджений вчитель фізичного виховання Банилів-Підгірнівської гімназії Сторожинецької ОТГ - Гнат Юрій Миколайович.
Дипломом «Кращий гравець-жінка» нагороджена вчителька  фізичного виховання  Чернівецької гімназії №14 Чернівецької міської ради -  Белецька Анна Андріївна.
Переможців змагання нагороджено дипломами, кубками, медалями та грошовими винагородами.
Учасників змагань привітали голова Чернівецької обласної організації Профспілки працівників освіти і науки Богдан Чортик та голова Федерації волейболу Чернівецької області - Іван Васкан.

 
Важливі рішення та солідарність – весняне засідання ЄКПО Друк
Вівторок, 26 березень 2024 11:42

У середині березня 2024 року в Брюсселі відбулося засідання Європейського комітету профспілок освіти. Тематика обговорення – нагальні освітні теми на тлі складної фінансової ситуації у різних країнах та продовження своєї місії щодо зміцнення вчительської професії в Європі. 

Частина засідання була присвячена ретельному обговоренню фінансових викликів, які стоять перед профспілками Європи та їх вирішення задля продовження життєво важливої роботи організації. 

Учасники обговорили вирішальну роль освітянських профспілок у боротьбі з цією тенденцією, підкресливши важливість демократичної культури в навчальних закладах і захисту цінностей рівності, інклюзії та різноманітності, а також критичного мислення і професійної автономії в рамках освітніх систем. 

Багато колег доповідали та ділилися досвідом роботи на національному рівні, висловлюючи занепокоєння, особливо з огляду на майбутні національні та європейські парламентські вибори, чітко наголошуючи на необхідності для освітянських профспілок протистояти і не миритися з руйнуванням систем соціального забезпечення. 

У робочих групах члени Комітету ЄКПО обговорили генеративний штучний інтелект та його наслідки для професії вчителя – від педагогічних підходів і створення контенту до етичних міркувань й проблем конфіденційності. Очікується, що результати цих обговорень будуть покладені в основу документу ЄКПО, який заплановано прийнятий на конференції в листопаді.

Під час цих дискусій комітет підтвердив свою солідарність з освітянами України та заслухав інформацію Катерини Малюти-Осаулової, завідувачки відділу Профспілки працівників освіти і науки України щодо ситуації в країні та освіті під час війни. Ґрунтовний аналіз від Профспілки щодо впливу війни на освіту та вчителів в Україні підкреслив постійну потребу в підтримці та солідарності в рамках спільноти Європейського комітету профспілок освіти. 

 

За матеріалами – ЄКПО

Міжнародний відділ ЦК Профспілки

 
« ПочатокПопередня12345678910НаступнаКінець »

Сторінка 1 з 423