Головна Новини Головні новини Законодавство в сфері вищої освіти: тривають обговорення у науковій та освітянській спільноті

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Законодавство в сфері вищої освіти: тривають обговорення у науковій та освітянській спільноті Друк
Понеділок, 12 лютий 2024 10:25

8 лютого 2024 року заступники голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк та Ольга Чабанюк взяли участь у роботі круглого столу на тему: «Реорганізація закладів вищої освіти в рамках проголошеної Урядом реформи вищої школи».

Захід проводився у Львівському Будинку вчених за ініціативою Львівської обласної організації Профспілки. 

Цьому засіданню передувало зібрання Секції вищої, фахової передвищої, професійно-технічної (професійної) освіти та здобувачів освіти Львівської обласної організації профспілки працівників освіти і науки України, яку очолює Роман Колодій, заступник голови Львівської обласної Профспілки на громадських засадах. Профспілковий актив закладів вищої освіти Львівщини відзнавчив, що наміри української влади схвалювалися нашвидкуруч без широкого громадського обговорення в експертних колах і без залучення представників сторін соціального діалогу, впровадження реформ у вищій школі.

 

Заступники голови Профспілки Сергій Романюк та Ольга Чабанюк, виступаючи на круглому столі, доповіли про зустріч представників Профспілки працівників освіти і науки України з керівництвом Міністерства освіти і науки України з питань реорганізації закладів вищої освіти, у якій взяв активну участь і заступник голови Львівської обласної Профспілки Мар’ян Калин. 

Зокрема було зазначено, що учасники консультацій у МОН вислухали позиції та точки зору сторін та досягли певних домовленостей щодо наступних етапів реалізації реформи. А це передбачатиме залучення до процесів модернізації вищих навчальних закладів ректорату, профспілкових організацій та місцевої влади.

Голова обласної організації Профспілки Марія Яцейко зосередила увагу присутніх на актуальних питаннях вищої та фахової передвищої освіти, а саме на проєктах Законів України № 10399 «Про внесення змін до деяких законів України щодо фінансування здобуття вищої освіти та надання державної цільової підтримки її здобувачам» і № 9600 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти».

На засіданні круглого виступили заступниця голови Комісії з питань освіти, науки та інновацій Львівської обласної ради Парасковія Дворянин, помічниця народної депутатки України Наталії Піпи Зоряна Тивін, голова Ради директорів закладів фахової передвищої освіти Роман Дадак, директор Львівського автомобільно-дорожнього фахового коледжу Національного університету «Львівська політехніка» Михайло Брегін, голови первинних профспілкових організацій працівників і студентів закладів вищої та фахової передвищої освіти. 

 

У виступах про ці законопроекти учасники засідання висловлювали стурбованість щодо непослідовності положень, введення яких на практиці не сприятиме досягненню запланованих цілей та завдань. Також було висловлено пересторогу, що це може призвести до втрати інтелектуального потенціалу і виїзд науковців за межі України, що у свою чергу поглибить дефіцит кваліфікованих кадрів на внутрішньому ринку праці.

Було вирішено продовжити обговорення щодо подальшої розробки конструктивних та ефективних вирішень для цього питання.

 

Пресслужба Профспілки працівників освіти і науки України