Головна Новини Головні новини Відновлення освітньої інфраструктури: плани Міністерства відновлення

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Відновлення освітньої інфраструктури: плани Міністерства відновлення Друк
П'ятниця, 08 вересень 2023 14:23

Міністерство відновлення України представило найближчі плани відомства із залученням фінансової підтримки міжнародних партнерів щодо відновлення освітньої інфраструктури.

Так, за останніми даними обласних ВЦА в Україні майже 1 800 шкіл зруйновано. 410 шкіл вже відновлено завдяки фінансуванню з місцевих бюджетів.

Попри війну, задача міністерства – відбудувати безпечні і комфортні навчальні заклади, йдеться у дописі Олександра Кубраков, віце-прем'єр-міністра з відновлення України. 

З Фонду ліквідації наслідків вже на відновлення закладів освіти скеровано 3,2 млрд грн. На ці кошти капітально відремонтуємо 66 шкіл та 15 дитсадків.

До відновлення освітньої інфраструктури долучилися міжнародні партнери. 

Так, 112 закладів освіти будуть відбудовані в рамках Надзвичайної кредитної програми для відновлення України та Програми відновлення України, що фінансуються за рахунок коштів Європейського інвестиційного банку. Загалом на це буде скеровано 7,13 млрд грн за двома програмами.

З гуманітарного бюджету Європейського Союзу виділено грантових 38,3 млн євро. Зокрема, Офісу Управління ООН з обслуговування проєктів (UNOPS) та Програмі розвитку ООН в Україні (ПРООН/UNDP).

Ці міжнародні організації звернулися до Міністерства з пропозицією виступити бенефіціаром проєктів з відбудови українських шкіл, пошкоджених внаслідок бойових дій і разом з громадами визначали конкретні проєкти.

Із ПРООН будемо разом відбудовувати школи у 11 областях. Було визначено попередній перелік із 120 шкіл. Ремонтні роботи розпочали вже в 10 навчальних закладах.

Із проєктом UNOPS зконцентруємося на 73 школах у Київській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях. На 8 об’єктах вже завершуються ремонтні роботи.

Ще один надійний міжнародний партнер у відбудові шкіл — Швейцарія. «DECIDE: ВІДБУДОВА. Ініціатива з відновлення шкіл» — це програма на підтримку громад у Чернігівській, Одеській та Полтавській областях в облаштуванні шкільних укриттів. Також в рамках програми відремонтують одну з чернігівських шкіл і місцевий інклюзивно-ресурсний центр в Бородянці на Київщині. Для цього Швейцарія виділяє 4,5 млн євро.

За матеріалами – Міністерства відновлення України