Головна Новини Головні новини Вихідні та робочі дні у серпні 2023 року

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Вихідні та робочі дні у серпні 2023 року Друк
Понеділок, 07 серпень 2023 13:09

У серпні мав би бути додатковий вихідний 24 серпня (День Незалежності). Але через війну працівники працюватимуть цього дня з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день.

Відповідно до статті 73 КЗпП 24 серпня День Незалежності України є святковим та неробочим днем. 

За старими правилами, цей день мав би бути неробочим днем. Проте за Законом № 2136  у період дії воєнного стану не застосовуються норми статті 53 (тривалість роботи напередодні святкових, неробочих і вихідних днів), частини першої статті 65, частин третьої – п’ятої статті 67 та статей 71, 73 (святкові і неробочі дні) КЗпП.

На практиці це означає, що офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому, графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець.

Тому чи дотримуватися старих правил і не працювати 24 серпня або, якщо є потреба, вивести людей цього дня на роботу – кожен керівник підприємства чи фізособа-роботодавець вирішує у 2023 році самостійно.

Звертаємо також увагу, що  скасовані свята можуть увійти в норму робочого часу і оплачуватися в одинарному розмірі, якщо роботодавець не вирішить, що такий день буде вихідним (і неоплачуваним).

Скасування свят та вихідних впливає й на нарахування відпусткових.