Головна Новини ЦК Президія ЦК Профспілки: перспективи роботи на 2017 рік

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Президія ЦК Профспілки: перспективи роботи на 2017 рік Друк
Середа, 25 січень 2017 09:37
24 січня 2017 року у Києві відбулося перше засідання президії Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України у цьому році.

На порядок денний було винесено ряд актуальних питань, які стосуються соціально-економічного захисту спілчан у час змін освітнього законодавства, виклики та перспективи діяльності організації на рік.  

Розпочинаючи роботу Голова Профспілки Георгій Труханов коротко проаналізував рік, що минув, і вказав основні  напрацювання.

«Маючи в своєму арсеналі певні здобутки, Профспілка й надалі вважає, що переговорний процес – це перспективний і конструктивний вид соціального партнерства. Знаковою подією в цьому напрямі стало підписання нової Галузевої угоди на 2016-2020 роки», – наголосив очільник Профспілки. А підтвердження репрезентативності, на думку Георгія Труханова, стало іще одним важелем до вирішення проблем освітян шляхом ефективного соціального діалогу на найвищому рівні.

Також було вказано, що у 2016 році Профспілкою заблоковано низку законопроектів, якими передбачалося звуження та погіршення трудових прав працівників освіти, а також діяльності профспілок. 

Завдяки спільним діям збільшено обсяги освітньої субвенції на понад 7 мільйонів гривень (із 44 844 696,5 тисяч гривень у 2016 році до 52 593 109,7 тисяч гривень у 2017 році) або які спрямовуватимуться виключно на виплату заробітної плати з нарахуваннями педпрацівникам ЗНЗ.

Активна діяльність Профспілки (сотні листів, участь у засіданнях профільних парламентських комітетів, круглих столах та робочих групах, протестні дії)  спряла прийняттю Урядом рішення про підвищення з 1 січня 2017 року розмірів ставок заробітної плати.

Завдяки проведенню широкої кампанії проти скасування академічних стипендій та підтримки студентських активних дій, вдалося відстояти позицію щодо збереження права студентів на її отримання, а розміри самих стипендій збільшилися.

Георгій Труханов також віддав належне солідарним діям спілчан, вказавши, що не всі питання вирішувалися шляхом переговорів. Адже у минулому році Профспілка кілька разів очолювала протестні рухи освітян і студентів та виходила на активні маніфестації у квітні, липні, листопаді й грудні 2016 року.

Насамкінець Голова Профспілки наголосив – «Завдяки нашим спільним зусиллями, консолідованій позиції та конструктивній співпраці з соціальними партнерами вдалося досягнули означених цілей та зрушень у освітянській галузі. Я сподіваюся, що саме з таким налаштуванням ми йдемо у прийдешній 2017-й рік».

Учасники засідання приділили особливу увагу обговоренню Плану основних заходів Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки України на 2017 рік, бюджету ЦК Профспілки та інших внутрішньоспілкових питань.

Президія також обговорила питання нагородження профспілкових працівників та профактивістів Почесними нагородами Федерації профспілок України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України, а також прийняла порядок нагородження відзнаками ФПУ та ЦК Профспілки. 

Після відкритого обміну думками та обговорення президія прийняла відповідні постанови за усіма питаннями порядку денного.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України