Головна Новини ЦК Доплата за перевірку письмових робіт із мови та літератури в коледжі

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Доплата за перевірку письмових робіт із мови та літератури в коледжі Друк
Четвер, 22 грудень 2016 11:26
До ЦК Профспілки надходять запити від викладачів з приводу правомірності встановлення доплати за перевірку письмових робіт із мови і літератури.

ЦК Профспілки роз’яснює, що оплата праці викладачів вищих навчальних закладів І-ІІ рівні акредитації провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102.

Абзацом 3 пункту 37 зазначеної Інструкції встановлено, що старшим викладачам та викладачам вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації, у тому числі заочних відділень, провадиться додаткова оплата за перевірку письмових робіт з мов та літератури в розмірі 20% ставки заробітної плати.

Згідно з пунктом 39 Інструкції додаткова оплата за перевірку письмових робіт викладачам, зазначеним в третьому абзаці п. 37, провадиться з урахуванням встановленої норми навчального навантаження. Тобто у випадках, коли викладач має навантаження з предметів, з яких встановлена додаткова оплата за перевірку письмових робіт, в обсязі більше чи менше 72 годин на місяць, доплата відповідно збільшується чи зменшується.

Норми Інструкції є обов’язковими для виконання керівниками навчальних закладів при обчислені заробітної плати працівникам.

Однак з метою забезпечення права працівника на виплату заробітної плати, складовою якої є додаткова оплата за перевірку зошитів, то працівник керуючись статтями 224, 225 Кодексу законів про працю України може звернутися до комісії по трудових спорах, яка є обов'язковим первинним органом з розгляду трудових спорів, що виникають в установах, без обмеження будь-яким строком. Заява працівника, що надійшла до комісії, підлягає обов’язковій реєстрації.

Трудовий спір підлягає розгляду в комісії по трудових спорах, якщо працівник самостійно або за участі профспілкової організації, що представляє його інтереси, не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах з власником або уповноваженим ним органом.

Порядок розгляду трудових спорів, які виникають між працівником і власником або уповноваженим ним органом, у комісіях по трудових спорах, а також у судових органах, визначений статтями 221-233 Кодексу законів про працю України.

Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки