Головна Новини ЦК Порядок оплати праці керівника НВК «початкова школа – сад»

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Порядок оплати праці керівника НВК «початкова школа – сад» Друк
Вівторок, 04 жовтень 2016 10:13
Який порядок оплати праці керівника навчально-виховного комплексу «початкова школа – сад». Чи можна встановити доплату вчителю початкових класів за керівництво таким навчально-виховним комплексом?

Згідно з пунктом 15 Положення про навчально-виховний комплекс «дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 № 306, керівництво навчально-виховним комплексом здійснює його директор.

Згідно з Додатком 7 до наказу Міністерства освіти і науки України від 26.09.2005 № 557 «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» посадовий оклад директора навчально-виховного комплексу «школа-сад» із кількістю дітей до 300 осіб встановлюється на рівні 12-14 тарифних розрядів, що на даний час складає 2512 гривень, 2690 гривень та  2868 гривень.

У листі Міністерства освіти і науки України від 18.02.2011 № 1/9-114 «Про застосування Типових штатних нормативів дошкільних навчальних закладів» визначено, що Типові штатні нормативи дошкільних навчальних закладів, затверджені наказом МОН від 04.11.2010 № 1055, поширюються на дошкільні відділення навчально-виховних комплексів «дошкільний навчальний заклад - загальноосвітній навчальний заклад», «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад».

Міністерство освіти і науки України у листі від 18.01.2012 р. № 196/0/10-12/13 роз’яснює, що оскільки, чисельність працівників загальноосвітніх навчальних закладів визначається відповідно до Типових штатних нормативів загальноосвітніх навчальних закладів, затверджених наказом МОН від 6.12.2010 № 1205, то зазначені нормативи можна застосовувати і для шкільного відділення навчально-виховного комплексу.

Відповідно до пункту 91 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.1993 № 102, керівні працівники закладів освіти можуть вести викладацьку роботу в цьому закладі, але не більше 9 годин на тиждень, якщо за основною посадою вони отримують повний посадовий оклад (ставку). Керівні працівники дитячих дошкільних закладів можуть виконувати роботу вихователів у цій же установі в обсязі не більше 18 годин на тиждень. У сільській місцевості директори та їх заступники можуть вести викладацьку роботу в обсязі не більше 12 годин на тиждень з дозволу відповідного органу управління освіти.

Крім того, керівник навчально-виховного комплексу може виконувати педагогічну роботу з погодинною оплатою праці в обсязі до 240 годин на рік, яка не вважається сумісництвом.

Відповідно до п.3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України від 28 червня 1993 року № 43 «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» така робота не вважається сумісництвом.  Її виконання, як правило, здійснюється з дозволу керівника органу управління освіти в робочий час без утримання заробітної плати.

Пунктом 46 Інструкції № 102 передбачено норму щодо встановлення одному з вчителів доплати в розмірі – 25 % посадового окладу за керівництво початковою школою, а не навчально-виховним комплексом.

Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки