Головна Новини ЦК Законопроект №3474: пряме втручання у самоврядну діяльність студентських профспілкових організацій

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Законопроект №3474: пряме втручання у самоврядну діяльність студентських профспілкових організацій Друк
П'ятниця, 08 квітень 2016 08:53
7 квітня 2016 року в конференц-залі Верховної Ради України відбувся круглий стіл з питання доцільності прийняття законопроекту №3474«Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок)». Ініціатором виступила Громадська рада при Міністерстві освіти і науки України.

До участі в заході були запрошені народні депутати України, студентські лідери, очільники студентських профспілкових організацій, експерти, представники адміністрацій ВНЗ та громадських організацій.

Законодавча ініціатива за номером 3474 викликала чималий суспільний резонанс, адже це фактично втручання у діяльність студентських профспілкових організацій, та ще й звуження прав осіб, які навчаються, на участь у самих професійних спілках.

Присутній на круглому столі Голова ФПУ Григорій Осовий наголосив, що Федерація профспілок України, галузеві профспілки чітко заявили про свою позицію щодо втручання у самоврядну діяльність та намагання нав’язувати будь-які дії щодо незалежної громадської організації.

ФПУ з моменту ініціювання законопроекту надіслано звернення до Голови Верховної Ради України, Комітетів Парламенту, народних депутатів, де зазначалося про порушення міжнародною та вітчизняного законодавства, пропонувалося його відхилення та зняття з розгляду, а також вказувалося на конкретні порушення та перевищення повноважень державних органів і посадових осіб. 

Також було акцентовано увагу, що проект документу також отримав негативну оцінку міжнародних  профспілкових об’єднань, як такий, що  звужує права профспілок і потребує експертного обговорення та  доопрацювання.

Представники студентської профспілкової молоді з Києва, Харкова, Одеси, Львова, які взяли участь у роботі круглого столу, підкреслювали, що законопроект активно лобіюється владою через усілякі громадські ініціативи та малочисельні організації (непрофспілкові).  

Водночас норми пропонованого проекту значно звужують права самих студентів на участь у захисті своїх прав. Адже введення у дію норми про те, що із припиненням особою навчання у навчальному закладі припиняється і її участь у первинній організації профспілки, обмежує право особи на участь у професійних спілках з метою захисту своїх соціально-економічних прав та інтересів, передбачене статтею 36 Конституції України. 

Окрім того, обмежується право на працю для осіб, які, хоча і не є студентами, проте на законній підставі були обрані на виборні посади в студентських первинних профспілкових організаціях. Проте, якщо саме цим людям довірено захищати студентів, то чому вони цього робити не можуть? Адже це право їм доручено!

Дискусії були жваві, подекуди емоційно-палкі. Профспілкова молодь була переконлива у доповідях та аргументовано відповідала на закиди своїх опонентів – прихильників законопроекту.

Завершенням круглого столу стало створення редакційної комісії, до складу якої увійшли представники профспілок, задля напрацювання проекту резолюції, в якому сторони викладуть свої аргументи і окреслять компромісні рішення щодо статей проекту закону №3474. Громадська рада при МОН взяла на себе зобов’язання стати майданчиком для подальшого обговорення документу.

 

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України