Головна Новини ЦК Профільний Комітет рекомендував Парламенту законопроект «Про освіту» для розгляду у першому читанні

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Профільний Комітет рекомендував Парламенту законопроект «Про освіту» для розгляду у першому читанні Друк
Четвер, 31 березень 2016 09:15
30 березня 2016 року на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти обговорювали проект закону України «Про освіту» (доопрацьований) № 3491, який раніше було направлено до Комітету з метою його підготовки до повторного першого читання.

Участь у засідання взяли народні депутати – члени Комітету, представники міністреств, департаментів та управлінь освітою, громадських органіщацій, профспіок, освітяни, науковці, ЗМІ.

Голова Комітету розпочала свою доповідь із подяки усім учасникам робочої групи, що працювала над законопроектом, бо, як зазначила вона, дискусія була нелегкою, консенсус щодо деяких питань так і не було знайдено і залишилися робочі завдання до другого читання.

Лілія Гриневич повідомила присутнім про те, що з усіма змінами, внесеними до цієї редакції Закону, можна ознайомитися у порівняльній таблиці, розміщеній на сайті Комітету.

Так, було підкреслено, що з’явилося 11 цілком нових статей. Досягнуто правильної структури законопроекту та додано ті статті, які можна виправляти між першим та другим читанням.

Голова Комітету у вступному слові перерахувала основні змістові речі, додані у проекті: описано сучасну українську школу з її відмінностями від сьогоднішньої школи; визначено статус педагогічних та науково-педагогічних працівників як провідників реформ; розроблено механізми для забезпечення рівності доступу до освіти, зокрема в сільській місцевості, та взаємозв’язку освіти та ринку праці; позиціонування професійно-технічної та вищої професійної освіти, джерелом фінансування якої визначено державний бюджет. Голова Комітету засвідчила наявність цілої низки додаткових прогресивних норм у законопроекті.

Позицію Профспілки працівників освіти і науки України озвучив заступник Голови Профспілки Сергій Романюк. Так, він зазначив, що зауваження та пропозиції освітянської профспілки до проекту закону були раніше надіслані до Комітету і Профспілка просить їх вріхувати д другого читання.

Сергій Романюк окремо зупинився на деяких зауваженнях, які стосуються зокрема, прийняття на роботу педпрацівників шляхом укладання трудового договору за результатами конкурсного відбору, безоплатного харчування дошкілля та школярів 1-4 класів, пільг овітянам сільської місцевості, проходження перекваліфікації учителів та інше.

Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти після виступів та дискусій прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді України проект Закону України «Про освіту» (доопрацьований) для розгляду у першому читанні.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України