Головна Новини ЦК Профспілка не погодила підписання Генеральної Угоди на новий строк

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Профспілка не погодила підписання Генеральної Угоди на новий строк Друк
П'ятниця, 05 лютий 2016 10:48
4 лютого 2016 року відбулося засідання Спільного представницького органу об’єднань профспілок на національному рівні. Вів засідання Голова СПО об’єднань профспілок, голова Федерації профспілок України Григорій Осовий.

До порядку денного цього заходу було включено найактуальніші проблеми, що турбують сьогодні членів профспілок, громадян України.

Серед них, окремим варто виділити дискусію щодо укладення Генеральної угоди на новий строк.

Свою принципову позицію у цьому питанні зайняли Профспілка працівників освіти і науки України, Профспілка працівників охорони здоров’я, Конфередерація вільних профспілок України.

Профспілка освітян вважає неприпустимим підписання Генеральної угоди на 2015-2017 роки як такої, що погіршує права працівників бюджетної сфери й не визначає в ній гарантій в оплаті праці.

Також у проекті угоди відсутня етапність реалізації норм законодавства щодо встановлення посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС на рівні, що перевищує законодавчо встановлений розмір мінімальної заробітної плати відповідно до вимог ст. 6 Закону України «Про оплату праці» та ст. 96 Кодексу законів про працю України з застосуванням його при визначенні посадових окладів за всіма тарифними розрядами, а також встановлення тарифних коефіцієнтів ЄТС для приведення розмірів оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників та спеціалістів навчальних закладів у відповідність із вимогами статті 57 Закону України «Про освіту».

Проте, незважаючи на ці голоси проти, члени СПО загалом погодили підписання Генеральної Угоди на новий строк.

У цьому ж блоці було обговорено питання «Про розгляд проекту Закону України «Про колективні договори та угоди».

Важливим у висвітленні було питання щодо законопроекту «Про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок)» (реєстр. № 3474 від 13.11.2015).

СПО об’єднань профспілок підтримав позицію Профспілки працівників освіти і науки України, що вказаний проект закону звужує обсяг існуючих прав осіб, які навчаються, на участь у професійних спілках та обмежує права і гарантії діяльності самих профспілок.

Було прийнято рішення звернутися з цього приводу до Міжнародної організації праці, Міжнародної конфедерації профспілок, а також до Голови Верховної Ради України, народних депутатів, парламентських фракцій.

Голова СПО об’єднань профспілок Григорій Осовий повідомив учасників засідання про загрозливу ситуації у сфері загальнообов’язкового державного соціального страхування, підтвердження делегування представників репрезентативних на національному рівні всеукраїнських об’єднань профспілок до складу комісій з реорганізації фондів соціального страхування, а також про Основні заходи СПО об’єднань профспілок на 2016 рік.

Перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок Сергій Кондрюк проінформував присутніх про пропозиції СПО об’єднань профспілок щодо змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» проінформував, також про склад робочої Комісії з визначення розміру мінімальної заробітної плати на 2017 рік.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України