Головна Новини ЦК Всеукраїнська нарада з проблем та ризиків подальшого функціонування системи професійно-технічної освіти

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Всеукраїнська нарада з проблем та ризиків подальшого функціонування системи професійно-технічної освіти Друк
Вівторок, 02 лютий 2016 14:26
Система професійно-технічної освіти опинилася на межі руйнування внаслідок прийняття Закону «Про Державний бюджет на 2016 рік». Про це ішлося 29 січня на Всеукраїнській нараді з проблем та ризиків подальшого функціонування системи професійно-технічної освіти в контексті прийняття Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік».

До обговорення долучилися представники профільних міністреств, народні депутати, депутати міських та обасних рад, керівники та директори ПТНЗ, освітяни, профспілковці, представники громадських організацій, роботодавці. Від Профспілки працівників освітиі науки України участь у роботі наради взяла заступник Голови Профспілки Любов Грабаренко.

На засіданні неодноразово наголошувалося, що українські діти обмежуються у виборі професії – тими закладами, які є і фінансуються за місцем проживання. Порушується конституційне право, передбачене ч. 3 статті 53 Конституції України – щодо доступності і безоплатності професійно-технічної освіти.

Учасники відзначали, що багато міст не мають коштів на утримання професійно-технічних навчальних закладів і вирішили відмовити їм у фінансуванні. А відповідно до діючого Закону про Держбюджет, з 1 січня 2016 року видатки на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних закладах та інших навчальних закладах, розташованих у містах обласного значення, плануються з 2016 року у відповідних бюджетах міст обласного значення, а на інших територіях – у відповідних обласних бюджетах та бюджеті міста Києва.

Частина міських і обласних рад виділила тільки від 10 до 50 % від минулорічних обсягів фінансування. Багато міськрад відмовляються фінансувати підготовку професій, які не потрібні місцевій економіці, але затребувані на національному ринку праці.

На нараді обговорювалися пропозиції, викладені у відповідних законопроектах, які зареєстровані у Верховній Раді, й ті, які надійшли від організацій та установ.

Зокрема, голова Комітету з питань освіти і науки Лілія Гриневич підкреслила: «Ми повинні передати фінансування професійно-технічних закладів у містах обласного підпорядкування на рівень обласних бюджетів. Тільки навчальні заклади обласних центрів можуть фінансуватися з міських бюджетів, бо в обласних центрів більше фінансових можливостей. При цьому маємо надати для дофінансування професійно-технічної освіти субвенції державного бюджету на отримання середньої освіти та підготовку робітничих кадрів. Адже слід врахувати, що учні у ПТНЗ здобувають загальну середню освіту, а отже на це має надаватися освітня субвенція як і в загальноосвітніх школах. Окрім того варто, принаймні частково, підтримати фінансування професійної підготовки відповідною субвенцією, особливо в частині гостродефіцитних, необхідних для країни професій».

Голова Комітету також наголосила, що під загрозою не просто система підготовки кваліфікованих робітників, а долі десятків тисяч людей. У системі професійно-технічної освіти України – 795 закладів, навчаються 174 тисяч учнів. Третина з яких – з малозабезпечених сімей, сироти, тощо. І ніхто не має права забирати в них майбутнє, тому систему профтехосвіти слід рятувати негайно!

На всеукраїнській нараді було прийнято рішення, що відповідні зміни до Законів України «Про Державний бюджет України на 2016 рік», Бюджетного кодексу України Комітет з питань науки та освіти найближчим часом винесе на розгляд Верховної Ради України, а також питання буде обговорено на парламентських слуханнях.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України