Головна Новини ЦК Наступ на права студентів!

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Наступ на права студентів! Друк
Вівторок, 15 грудень 2015 19:33
Напередодні прийняття основного кошторису країни, сьогодні 15 грудня 2015 року, у інформаційній агенції «Главком» відбулася прес-конференція на тему «Наступ на права студентів».

Учасниками конференції стали Ольга Чабанюк – голова первинної профспілкової організації студентів та аспірантів КНЕУ ім. Вадима Гетьмана – заступник Голови Профспілки, Олександр Бичківський – заступник голови профкому студентів НТУУ «Київський політехнічний інститут», Олена Угоднікова – голова профкому студентів Харківського національного університету міського господарства ім. О.М. Бекетова, Вадим Пєнов – голова профкому студентів Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, Дарія Д’якова – голова Ради студентського самоврядування Одеського національного університету ім. І.І. Мечникова, Віталій Мельничук – заступник голови профкому студентів Національного медичного університету імені О.О. Богомольця, Віталій Чикезов – голова студентської ради університету Національного університету харчових технологій.

На медійному заході студентські лідери привернули увагу суспільства до вимоги студентів про підвищення розміру стипендії до прожиткового мінімуму, обмеження видатків на виплату стипендії студентам у 2016 році; можливість оздоровлення у студентських санаторіях-профілакторіях ВНЗ; втручання у самоврядну діяльність профспілок тощо.

Лідери студентських первинних профспілкових організацій наголосили, що перспективи розвитку будь-якого суспільства цілком справедливо пов’язують із молоддю. А в Україні – це приблизно 2 мільйони студентів, які об’єднують студентські профспілкові організації. Профспілкова студентська молодь – активні учасники вирішення всіх соціальних питань, які відбувають в нашій країні.

Так, за словами спікерів гострим і невирішеним питанням для студентів залишається питання підвищення стипендії. Лідери студентських первинних профспілкових організацій через обласні, міські організації та ЦК Профспілки, неодноразово зверталися до Міністерства освіти і науки України, до Кабінету Міністрів України, до Міністерства фінансів України щодо підняття розміру мінімальної академічної та соціальної стипендій для здобувачів освітніх ступенів вищої освіти до розміру прожиткового мінімуму з розрахунку на одну особу на місяць. Проте вагомих зрушень так і не відбувається.

Відповідна петиція на сайті Президента України набрала потрібних 25 000 голосів для її розгляду Главою держави, проте його відповідь не вирішує питання якісного навчання та життя студентів.

Окремим питання було здоров’я студентів, яке «потерпає» за ці роки. Адже активна молодь змушена і навчатися, і працювати, аби вижити в сучасних умовах стрімкого підвищення цін та відміни низки пільг. А перекуси та не завжди якісне харчування погіршують стан здоров’я студентів.

Також лідери студентських первинних профспілкових організацій висловили свою стурбованість щодо втручання у самоврядну діяльність студентських профспілкових організацій. Адже 13 листопада 2015 року у Верховній Раді України було зареєстровано законопроект про внесення змін до Закону України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» (щодо діяльності студентських профспілок) №3474.

Норми зазначеного законопроекту суперечать Конституції України, Закону України «Про громадські об’єднання», Закону України «Про захист персональних даних». Прийняття законопроекту призведе до порушення принципу самоврядності у діяльності первинних профспілкових організацій студентів, не сприятиме реалізації ними завдань із захисту прав та інтересів спілчан. Статтею 22 Конституції України передбачено, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

Водночас, введення у дію норми про те, що із припиненням особою навчання у навчальному закладі припиняється і її участь у первинній організації профспілки, обмежує право особи на участь у професійних спілках з метою захисту своїх соціально-економічних прав та інтересів, передбачене ст. 36 Конституції України.

Окрім того, обмежується право на працю для осіб, які, хоча і не є студентами, проте на законній підставі були обрані на виборні посади в студентських первинних профспілкових організаціях.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України