Головна Новини ЦК Заява профспілкової Сторони Національної тристоронньої соціально-економічної ради

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Заява профспілкової Сторони Національної тристоронньої соціально-економічної ради Друк
П'ятниця, 25 вересень 2015 10:06
Враховуючи складну суспільно-політичну, соціально-економічну ситуацію в країні, а також прагнучи досягти забезпечення соціальної стабільності та справедливості в сфері праці, профспілки неодноразово намагалися налагодити конструктивний соціальний діалог з Урядом шляхом консультацій, переговорів у дво- або тристоронньому форматі за участю об’єднань організацій роботодавців України.

Це вкрай важливо в умовах започаткованих масштабних реформ, які зачіпають права та інтереси всіх верств населення.

Однак пропозиції профспілок здебільшого ігноруються, стає усталеною практика авторитарного прийняття рішень, які погіршують матеріальне становище людей. Звичайною реакцією державних органів на виступи профспілок щодо захисту працівників є тиск на профорганізації.

У цей складний час реформ дієвим інструментом солідаризації суспільства і влади міг би стати трипартизм, який на національному рівні уособлює Національна тристороння соціально-економічна рада.

Проте Національна рада протягом півроку не змогла прийняти рішення стосовно стану та перспектив соціально-економічного розвитку України на 2015-2016 роки в контексті започаткованих реформ і курсу на євроінтеграцію. Засідання щодо розгляду цього вкрай важливого питання, з ініціативи Урядової сторони, п’ятий раз поспіль безпідставно переноситься.

Крім того значна частина рішень НТСЕР просто не виконується та ігнорується саме Урядовою стороною, що викликає справедливу недовіру до урядовців і сумніви стосовно реалізації обіцянок, взятих під час Революції Гідності.

Вважаємо нехтування принципів соціального діалогу з боку Урядової сторони, яка декларує європейські підходи до прийняття рішень, неприпустимим.
Вимагаємо від:

– Голови НТСЕР, Міністра соціальної політики України П.В. Розенка забезпечити роботу Національної тристоронньої соціально-економічної ради;
– Прем’єр-міністра України А.П. Яценюка забезпечити дієву і конструктивну роботу представників державних органів в НТСЕР та безумовне виконання прийнятих нею рішень.


Схвалено на засіданні профспілкової Сторони Н ТСЕР 22.09.2015

Головуючий на засіданні,
Співголова Національної ради від профспілкової Сторони Г.В. Осовий