Головна Новини ЦК Під стінами Кабміну відбувся мітинг профспілок

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Під стінами Кабміну відбувся мітинг профспілок Друк
Четвер, 28 травень 2015 09:11
Федерація профспілок України та члени Спільного представницького органу всеукраїнських репрезентативних об’єднань профспілок на прес-конференції в інформаційній агенції «Укрінформ» оголосили про початок попереджувальних акцій протестів у рамках проведення національного трудового спору профспілок з Урядом та роботодавцями і озвучили свої вимоги.

Спікери розповіли присутнім журналістам про позицію профспілок щодо проведення Урядом політики «затягування пасків», яка на переконання більшості спілчан здійснюється здебільшого за рахунок простих трудівників шляхом заморожування зарплат, зменшення соціальних гарантій, а також підвищення цін на життєво важливі товари і тарифів на житлово-комунальні послуги. І профспілки України категорично виступають проти цього!

Зокрема, було озвучено, що попереджувальні акції протестів відбудуться – 27 травня, 3 червня і 10 червня під стінами Уряду.

Лідери профспілок у своїх виступах наголошували, що перша і ключова вимога профспілок – розморожування зарплати і початок відновлення її інфляційного знецінення, яке відбулося протягом минулого і цього року. Далі – підвищення цієї зарплати та індексація грошових доходів населення.

«Не може бути такого, щоб в Україні працівнику платили банкноти, які протягом місяця фактично знецінюється, – наголосив заступник голови ФПУ Сергій Кондрюк. Наступна вимога профспілок – повернення заборгованості із зарплати. І ця вимога профспілок є справедливою, адже вона спрямована на захист конституційних прав людей, підтримав точку зору заступник голови Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Олександр Рябко.

Профспілки категорично виступають проти конфіскації у працюючих пенсіонерів 15% їхньої чесно заробленої пенсії і вони будуть звертатися до органів правосуддя дати належну правову оцінку фактам порушень конституційних прав людей на отримання зарплати і пенсій.

Також зазначалося, що профспілки будуть виступати за відновлення фінансування системи санаторно-курортного лікування за рахунок коштів соцстраху.
Акцентувалося на прагненні профспілок вести с Урядом повноцінний соціальний діалог, що відповідає європейським намірам. І якщо цього не відбудеться профспілки будуть вимушені проводити масштабні публічні акції. «І задля цього у солідарних акціях об’єдналися усіх профспілки Спільного представницького органу», – наголосив Михайло Волинець, голова КВПУ.

Відсутність соціального діалогу виштовхує людей на вулиці – і вся відповідальність за це лежить на Уряді, – підкреслювалося у виступах.

Профспілки виявили так звані «зони соціальної несправедливості» та передали їх до влади, однак, намірів на спільне вирішення гострих соціальних проблем допоки не виявилося, тому виходитимуть на пікет.

Профспілки виступають проти:

• підвищення ціни на газ і тарифів на комунальні послуги;

• «безстрокової шокової терапії», що проводить Уряд;

• відсутності реальних соціально-економічних реформ.

Профспілки вимагають від Уряду:

– переглянути і встановити справедливі ціни на український газ і тарифи на комунальні послуги для населення;

– підвищити з 1 липня та 1 грудня 2015 року прожитковий мінімум, мінімальну заробітну плату;

– забезпечити до 1 липня 2015 року проведення індексації грошових доходів населення;

– забезпечити надійний державний контроль за додержанням законодавства у сфері трудових відносин, рішучих дій щодо подолання нелегальної зайнятості і «тіньової» виплати зарплати;

– законодавчого відновлення з 1 червня 2015 року санаторно-курортного лікування працівників, оздоровлення дітей, внесення відповідних змін до бюджету Фонду соціального страхування;

– відновлення з 1 січня 2016 року соціальних прав та соціальних гарантій працівників, пенсіонерів, чорнобильців, дію яких призупинено та скасовано у 2015 році;

– проведення ефективного соціального діалогу спрямованого на виконання Генеральної угоди.


Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України