Головна Новини ЦК Щодо введення посади завідувача бібліотеки загальноосвітнього навчального закладу

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Щодо введення посади завідувача бібліотеки загальноосвітнього навчального закладу Друк
Понеділок, 16 червень 2014 15:28
На запитання спілчан дає відповідь Юридичний відділ ЦК Профспілки.

Наказом Міністерства освіти і науки України від 6.12.2010р. № 1205 (зареєстровано в Міністерстві юстиції від 22 грудня 2010 р. за № 1308/18603) затверджено Типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів.

Цим наказом керівникам загальноосвітніх навчальних закладів надано право у разі виробничої необхідності змінювати штати окремих структурних підрозділів або вводити посади (крім керівних), не передбачені штатними нормативами для даного закладу, в межах фонду оплати праці, доведеного лімітними довідками на відповідний період.

Заміна посад працівників може здійснюватись лише в межах однієї категорії (педагогічного, господарсько-обслуговуючого тощо) персонал.
Типовими штатними нормативами передбачено, що посада завідувача бібліотеки вводиться в школах, що мають 11 і більше класів, посада бібліотекаря: 0,5 ставки – при кількості 5-10 або 25-29 класів; 1 ставка - при кількості 30 і більше класів.

Керівникам закладів доручено привести штатні розписи загальноосвітніх навчальних закладів у відповідність до цього наказу. При цьому, з метою економного і раціонального використання коштів та відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 22.10.2008 N 943 «Про економію бюджетних коштів, передбачених для утримання органів державної влади та інших державних органів» заборонено збільшувати чисельність працівників у закладах, що склалась на 1.09.2012.

Типові штатні нормативи загальноосвітніх навчальних закладів поширюються на усі типи загальноосвітніх навчальних закладів , крім шкіл-інтернатів усіх типів, спеціальних, санаторних шкіл, шкіл соціальної реабілітації та вечірніх (змінних) шкіл, та визначають максимальну кількість посад (штатних одиниць). Формування штатів шкіл передбачається з урахуванням їх контингенту учнів, кількості класів, режиму роботи, площ та санітарного стану приміщень, будівель і споруд.

У зверненні йде посилання на те, що учні першого класу навчаються на базі дошкільного навчального закладу. У пункті 3 Типових штатних нормативах загальноосвітніх навчальних закладів зазначено, що при визначенні штатного розпису школи кількість учнів шестирічного віку, навчання яких організовано в дошкільному навчальному закладі, не враховується.

Отже, посада завідувача бібліотеки загальноосвітнього навчального закладу може бути введена лише за наявності 11 і більше класів. При кількості класів від 5 до 10 може бути введена посада бібліотекаря на 0,5 ставки.

Завантажити додаток

Юридичний відділ ЦК Профспілки