Головна Новини Новини сайту Відпустки працівникам за новими правилами: закон № 2352-ІХ

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Відпустки працівникам за новими правилами: закон № 2352-ІХ Друк
Понеділок, 23 травень 2022 15:14

19 липня 2022 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації трудових відносин» від 01.07.2022 р. № 2352-IX, яким внесено зміни до КЗпП. Змін зазнали, зокрема, питання щодо надання та оплати відпусток.

Згідно з новими змінами, скасовується механізм, який передбачає можливість працівників при переведенні з одного підприємства, установи, організації на інше підприємство, в установу, організацію, які не використали за попереднім місцем роботи повністю або частково щорічну основну відпустку, отримати невикористану частину відпустки за новим місцем роботи (виключено статтю 81 КЗпП).

При звільненні працівника роботодавець має провести повний і остаточний розрахунок, а також виплатити грошову компенсацію за всі не використані ним дні відпусток відповідно до законодавства. 

Міністерство економіки України надало постатейний коментар до Закону № 2352-ІХ, в якому роз’яснюються, зокрема, питання надання відпусток із змінами, внесеними до статті 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану».

У період дії воєнного стану роботодавець за заявою працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи, в обов’язковому порядку надає йому відпустку без збереження заробітної плати тривалістю, визначеною у заяві, але не більше 90 календарних днів, без зарахування часу перебування у відпустці до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, передбачене п. 4 ч. 1 ст. 9 Закону «Про відпустки». Наголошується, що така відпустка надається тільки за заявою працівника.

Порядок підтвердження факту виїзду за межі України не визначений законом, тож рішення щодо надання відпустки у цьому випадку прийматиметься роботодавцем на підставі наданих працівником доказів, які достатньою мірою підтверджують цей факт.

Запропоновані норми не обмежують можливості працівника реалізувати своє право на цю відпустку кілька разів, але в цілому загальна тривалість відпусток (частин) не може перевищувати 90 днів протягом дії воєнного стану.

Працівники набувають права на новий вид відпустки, починаючи з 19 липня 2022 року, тобто з моменту набрання чинності змін до Закону.