Головна Новини Головні новини Іспанська профспілка вимагає зменшення надмірного навантаження на вчителів

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Іспанська профспілка вимагає зменшення надмірного навантаження на вчителів Друк
Вівторок, 28 листопад 2017 12:15
З нагоди Всесвітнього дня вчителів сектор освіти Федерації працівників громадської сфери Іспанії FeSP-UGT, яка входить до Загальної спілки трудящих Іспанії та є членською організацією Європейського комітету профспілок освіти (ЄКПО), розпочав кампанію «Вчителі важливі», в рамках якої було випущено електронний постер та маніфест.

Кампанія триватиме протягом усього навчального року з метою розширення прав та можливостей вчителів, які є важливим фактором якісного навчання.

У листопаді 2017 року в центрі уваги профспілкової кампанії – «боротьба з надмірною кількістю навчальних годин вчителів», під час яких вони безпосередньо контактують з учнями.

Зокрема, FeSP-UGT стверджує, що «вчителям в Іспанії бракує часу, щоб присвятити себе іншим видам діяльності, необхідним для забезпечення якісного викладання. Це прямий наслідок численних урізань соціальних та економічних прав вчителів, які підірвали їхні умови праці».

Справді, надмірна кількість годин викладання призводить до того, що вчителям не вистачає необхідного робочого часу для підготовки до уроків, проведення індивідуальних позакласних занять, для підвищення кваліфікації та впровадження інноваційних підходів, для подальшої роботи над просуванням різноманітності та рівності в освіті, для забезпечення персоналізованого навчання та інших додаткових дидактичних заходів.

Крім того, надмірна кількість годин викладання спричиняє труднощі для організації шкільного навчання і підтримки вчителів, веде до зменшення кількості педагогічного персоналу, погіршення умов праці, а також зростання серед вчителів психосоціальних ризиків та стресу, викликаного роботою.

Під час проведення кампанії у листопаді 2017 року профспілка FeSP-UGT вимагає:

•    зменшення навчального навантаження: максимум 18 годин у середній школі та максимум 20 годин у початковій школі;

•    скорочення робочого часу до 35 годин на тиждень;

•    тижневого розподілу годин відповідно до потреб учнів та навчального закладу.

Європейський комітет профспілок освіти підтримує вимоги FeSP-UGT і підкреслює, що питання захисту та сприяння поліпшенню умов праці вчителів та підвищенню статусу вчительської професії на всіх рівнях освіти лежать в основі діяльності ЄКПО, як це зазначено, наприклад, у резолюціях конференції ЄКПО 2016 року «Широкі права профспілок працівників освіти – ключ до якісної освіти» та «Підвищення статусу і визнання професії викладання в системі вищої освіти», а також в рамках фінансованого ЄС проекту ЄКПО «Професійні потреби вчителів у соціальному діалозі».