Головна Новини Головні новини Профспілки – за соціально спрямований Державний бюджет

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Профспілки – за соціально спрямований Державний бюджет Друк
Середа, 22 листопад 2017 10:14

21 листопада 2017 року відбулося засідання експертної групи з питань Держбюджету та оплати праці, у якому взяли участь представники всеукраїнських галузевих профспілок та працівники апарату Федерації профспілок України.

Відкриваючи засідання, заступник Голови ФПУ Олександр Шубін проінформував про заходи, які здійснюються зараз щодо впливу профспілок на формування Держбюджету з метою придати йому більшу соціальну спрямованість та соціальну справедливість. Зокрема мова йде про зустріч представників профспілок з Головою ВР Андрієм Парубієм, керівниками парламентських фракцій та комітетів.

Під час наради було піднято проблем, що турбують людей, і на врахуванні яких у Держбюджеті наполягають профспілки. Серед них, зокрема:

– зростання різниці між прожитковим мінімумом та мінімальною зарплатою;

– рівень мінімальної зарплати, який сьогодні не досягає рівня прожиткового мінімуму, тому потребує підняття;

– проблема по виплаті заборгованості по зарплаті, зокрема у вугільній, у медичній, у науковій галузях;

– рівень забезпечення працівників бюджетних галузей, зокрема освітян, медиків, а також стипендіальне забезпечення;

– необхідність передбачення у бюджеті заходів стимулювання розвитку реального сектору економіки, створення нових робочих місць;

– підтримка аграрного комплексу та високотехнологічних виробництв тощо.

Члени експертної групи привернули увагу на необхідності вирішення питань працівників галузей освіти і медицини, лісової та вугільної промисловості, автотранспортного господарства, державних службовців, працівників соціальної сфери і суднобудівників, виробничників та підприємців.

Нагадаємо, що 14 листопада на вечірньому засіданні Верховна Рада України розглянула та прийняла в першому читанні проект Закону України про Державний бюджет України на 2018 рік, поданого Урядом, ухваливши Постановою висновки та пропозиції до цього законопроекту як Бюджетні висновки Верховної Ради України.

Протягом наступних двох тижнів Уряд повинен підготувати та подати на розгляд Верховної Ради України проект Закону України про Державний бюджет України на 2018 рік до другого читання з урахуванням прийнятих Бюджетних висновків ВРУ.

Нагадуємо, що у поданому до І-го читання урядовому законопроекті про ДБУ-2018, не погодженому з профспілковою стороною та не розглянутому на засіданні НТСЕР соціальні гарантії на 2018 рік.

Наразі профспілкові пропозиції щодо встановлення розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб та мінімальної заробітної плати на рівні не нижче фактичного прожиткового мінімуму (4023 гривень) залишаються не врахованими.

Враховуючи викладене, ФПУ наполягатиме на врахуванні профспілкових пропозицій до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2018 рік під час його підготовки до другого читання, зокрема під час зустрічі з Головою Верховної Ради України Андрієм Парубієм та головами парламентських комітетів і фракцій.

За матеріалами ФПУ