Головна Новини Головні новини Зустріч делегації Інтернаціоналу освіти з мером столиці Віталієм Кличком

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Зустріч делегації Інтернаціоналу освіти з мером столиці Віталієм Кличком Друк
П'ятниця, 12 травень 2023 11:23

У столичній мерії відбулася зустріч очільника Києва Віталія Кличка із Генеральним секретарем Інтернаціоналу освіти Девідом Едвардсом та усією делегацією профспілок Європи та США, які з візитом перебувають у нашій країні, та керівництвом Профспілки працівників освіти і науки України. 

Віталій Кличко розповів про досвід Києва в організації освітнього процесу в умовах воєнного стану.

«Зазначу, що з перших днів широкомасштабної війни, яку розв’язала росія, освітяни Києва показали свою сміливість і відданість професії. Кожен з них зайняв свою лінію оборони. Хтось пішов воювати, інші – залишились працювати заради дітей. Навчали з бомбосховищ онлайн, підтримували дітей та батьків. Потім готували заклади до роботи в умовах воєнного стану. І столиця змогла розпочати новий навчальний рік у змішаному форматі – очному, онлайн та індивідуальному», – зауважив мер Києва.

Віталій Кличко зазначив, що наразі очно навчається 44% учнів, дистанційно – 47%, за індивідуальною формою – 9% дітей. У мережі закладів загальної середньої освіти Києва – 581 установа різного типу та форм власності. Із них 428 комунальних закладів, 145 приватних, вісім – державної форми власності. У комунальних школах навчаються майже 300 тисяч учнів.

 

У столичній галузі освіти працюють майже 70 тисяч осіб, серед них півтори тисячі вимушених переселенців. Також за час війни до Києва переїхали два управління освіти з окупованих територій. Відновив у столиці роботу Маріупольський ліцей. Бюджет освітянської галузі становить 40% від бюджету міста.

«У освітян столиці найвища зарплатня в Україні. Вона виплачується своєчасно та в повному обсязі. Цього року збережені всі доплати і надбавки, включаючи муніципальну надбавку 30%», – підкреслив Віталій Кличко.

При підготовці до нового 2022-23 навчального року в рамках міської програми «Безпечне освітнє середовище»  у столиці облаштували укриття в закладах освіти. Це було найголовніше питання, бо йдеться про безпеку і життя дітей. Для очного навчання відкрили тільки ті школи, де облаштовані найпростіші укриття. Заклади ж, в яких немає бомбосховищ, працюють в онлайн-форматі. На сьогодні укриття обладнані в 97% комунальних шкіл.

Зусилля столичної влади також сконцентровані на здійсненні ремонтних робіт у пошкоджених російськими окупантами закладах освіти, яких з початку війни 95. Це школи, садки, заклади професійно-технічної освіти.

Генеральний секретар Девід Едвардс підкреслив, що для них дуже важливо бачити роботу освітян на у цей надскладний час і висловим захоплення українськими освітянами, які незважаючи ні на що продовжують свою роботу. Також наголосив на важливості спільної праці з профспілками, самими педагогами, враховуючи їх значний досвід та знання. 

Голова Київської міської організації Профспілки Олександр Яцунь поінформував про роботу організації в умовах війни та захист прав та інтересів кожного вихователя, вчителя, викладача. Адже саме вони своєю сумлінною працею виховали сильних і відданих патріотів України, які сьогодні захищають нашу державу. З перших днів російської агресії і сьогодні освітяни столиці сумлінно працюють, займаються волонтерством і допомагають нашим захисникам і захисницям на передовій.

Президент Європейського комітету профспілок освіти Ларрі Фленнаган висловив своє захоплення українським народом, який бореться за цінності свободи й демократії. Також він зауважив, що вчителі нашої держави працюють у дуже складних умовах, і при цьому отримують низьку заробітну плату.

Президентка Американської федерації вчителів Ренді Вайнгартен у свою чергу зауважила, що Україна – це голос демократії й свободи. І AFT й надалі підтримуватимуть українських освітян у її героїчній боротьбі.