Головна Новини Головні новини МОЗ презентували оновлені рекомендації ВООЗ щодо вакцинації проти COVID-19

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

МОЗ презентували оновлені рекомендації ВООЗ щодо вакцинації проти COVID-19 Друк
Понеділок, 08 травень 2023 15:36

В Україні ще не досягли 70% охоплення вакцинацією повною первинною серією проти COVID-19. Про це йшлося на виїзній нараді, присвяченій Всесвітньому та Європейському тижням імунізації, які відзначали наприкінці квітня.

Під час наради команда МОЗ представила розгорнутий аналіз вакцинальної кампанії проти ковіду у 2021-2023 роках: навела приклади кращих практик, висновки, поділилася подальшими планами.

Крім того, учасникам заходу представили оновлені глобальні рекомендації ВООЗ щодо вакцинації проти COVID-19 та зміни до Дорожньої карти зі впровадження вакцини проти цього захворювання і проведення масової вакцинації у відповідь на пандемію в Україні у 2021 – 2023 роках.

Так, за всебічної підтримки міжнародних партнерів система охорони здоров’я України долає виклики, повʼязані з повномасштабною війною. Але не варто забувати про глобальну пандемію COVID-19, адже хвороба нікуди не зникла. Щотижня в Україні від наслідків хвороби вмирає майже сто людей. Більшість із них – старші за 60 років. 

Водночас вакцина в країні є, тож варто пройти імунізацію, щоб захистити себе від важкого перебігу коронавірусної хвороби та можливих ускладнень. 

За даними ВООЗ, станом на 1 січня 2023 року мешканці України отримали 34 939 868 доз вакцини проти COVID-19, причому 90% з них введено до повномасштабного вторгнення росії. З огляду на ці темпи вакцинації, організація рекомендує Україні зосередитися на таких стратегіях:

  • збільшення рівня охоплення первинною серією вакцинації людей літнього віку, людей з ослабленим імунітетом і осіб із супутніми захворюваннями незалежно від віку;
  • підтримка рівня охоплення бустерною дозою людей літнього віку, людей з ослабленим імунітетом і осіб із супутніми захворюваннями кожні 6–12 місяців;
  • введення бустерної дози під час вагітності для дорослих і підлітків, якщо останню дозу було введено більш ніж 6 місяців тому;
  • підтримка рівня охоплення бустерною дозою працівників критичних служб (медиків) кожні 12 місяців тощо.

Національна технічна група експертів з питань імунізації (НТГЕІ) розгляне рекомендації ВООЗ і може рекомендувати Міністерству охорони здоров’я врахувати їх.

 За матеріалами – МОЗ