Головна Новини Головні новини Кожна людина має право на освіту: із Послання Гендиректора ЮНЕСКО до Міжнародного дня освіти

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Кожна людина має право на освіту: із Послання Гендиректора ЮНЕСКО до Міжнародного дня освіти Друк
Вівторок, 24 січень 2023 15:39

ЮНЕСКО вважає, що саме 24 січня – у Міжнародний день освіти – у як ніколи доречно нагадати про практичну значущість і важливість цих кількох слів, що містяться у статті 26 Загальної декларації прав людини: «Кожна людина має право на освіту». На жаль, мета реалізації основоположного права кожної дівчинки і кожного хлопчика на нашій планеті на отримання освіти, на думку Генерального директора ЮНЕСКО пані Одре Азуле, як і раніше, далека від свого втілення.

За інформацією ЮНЕСКО, на сьогодні приблизно 244 мільйони дітей позбавлені можливості відвідувати школи.

Цього року Міжнародний день освіти, що відзначається вже вп'яте, ЮНЕСКО хотіла б присвятити, у першу чергу, всім афганським дівчаткам і жінкам, яким відмовлено у праві на отримання знань, навчання та викладання. І разом з тим, підкреслити важливість отримання освіти усіма дітьми у світі. 

ЮНЕСКО засуджує подібне серйозне посягання на людську гідність та фундаментальне право людини на здобуття освіти. ЮНЕСКО невпинно закликає невідкладно відновити право всіх афганських дівчат та молодих жінок на освіту.

ЮНЕСКО докладала й докладатиме усіх зусиль із привернення уваги міжнародної спільноти до проблеми якості освіти. Йдеться, зокрема, про те, щоб адаптувати освіту до вимог сьогоднішнього дня, базуючись на висновках, сформульованих у рамках ініціативи «Перспективи освіти», які містять заклик до укладання нового громадського договору через посередництво в інтересах освіти.

Під час Всесвітньої конференції з вищої освіти, яка відбулася у травні минулого року у Барселоні, а також у рамках всесвітніх конференцій з освіти дорослих (Марракеш, червень 2022 року) і з виховання та освіти дітей молодшого віку (Ташкент, листопад 2022 року) ЮНЕСКО та її держави-члени взяли на себе нові спільні зобов'язання щодо реформування систем освіти щодо всіх вікових груп.

Кульмінацією цих міжнародних зусиль стало проведення у вересні 2022 року Саміту з трансформації освіти, який був скликаний з ініціативи Генерального секретаря Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерріша та забезпечив прийняття на себе більш ніж 130 державами твердих зобов'язань у цій галузі. Тепер завдання у тому, щоб втілити зазначені зобов'язання у життя. Для цього ЮНЕСКО має намір продовжити координацію зусиль міжнародного співтовариства, спрямованих на забезпечення якісної освіти для всіх. 

У цей міжнародний день ЮНЕСКО закликає всіх забезпечити повсюдний та безумовний захист цього найважливішого універсального права та найефективнішого інструменту розвитку людства – освіти.