Головна Новини Головні новини Стартували переговори щодо розміру мінімальної заробітної плати на 2023 рік

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Стартували переговори щодо розміру мінімальної заробітної плати на 2023 рік Друк
Понеділок, 25 липень 2022 08:35

21 липня 2022 року за ініціативою СПО об’єднань профспілок у режимі онлайн відбулося засідання спільної робочої комісії повноважних представників профспілок, роботодавців та влади з підготовки пропозицій щодо встановлення розміру мінімальної заробітної плати на 2023 рік.

Відповідно до пункту 2.19 чинної Генеральної угоди про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні Сторони домовились проводити консультації такі консультації та аргументовано обговорювати усі пропозиції. Від Профспілки працівників освіти і науки України участь у робочій групі бере заступник Голови Профспілки – Сергій Романюк.

Сторони представили свої пропозиції щодо розміру мінімальної заробітної плати на 2023 рік. Так, було заслухано рекомендації Мінекономіки, Мінфіну, представників сторін профспілок та роботодавців.

Позиція Мінфіну полягає у стримуванні соціальних видатків – зокрема міністерство не вбачає можливості підвищення мінімалки та пропонує у 2023 році залишити її у розмірі 6700 грн. Також запропоновано призупинити підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС на сьогоднішньому рівні, оскільки його зростання потребуватиме значних видатків із державного бюджету.

Спільний представницький орган профспілок у свою чергу рекомендує встановити мінімальну заробітну плату з 1 січня 2023 року щонайменше на рівні 7800 гривень (з подальшим підвищенням до кінця року з урахуванням рівня інфляції).

За профспілковими розрахунками, здійсненими відповідно до норм національного законодавства та міжнародних зобов’язань України, зокрема з урахуванням фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (5792 грн у цінах грудня 2021 року), витрат на освіту, охорону здоров’я, придбання житла (відповідно до Конвенції МОП № 117, Закону України «Про прожитковий мінімум»), сімейної складової (відповідно до Конвенції МОП № 131) та прогнозу щодо інфляції у 2022 році (за оцінками НБУ – понад 20%), мінімальна заробітна плата з 1.01.2023 року мала б становити щонайменше 10 717 гривень. Проте, з огляду на складну економічну ситуацію в країні та негативний вплив на економіку внаслідок війни, пропонується встановити мінімальну заробітну плату з 1 січня 2023 року виходячи із встановлених на 2022 рік її розмірів, збільшених щонайменше на рівень інфляції.

Пропозиція щодо розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду за Єдиною тарифною сіткою – встановити її на рівні фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб для розрахунку розмірів посадових окладів за всіма тарифними розрядами ЄТС з відповідним зростанням фонду оплати праці.

Заступник Голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк наголосив на необхідності підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС.

Ця пропозиція була підтримана генеральним директором директорату розвитку ринку праці та умов оплати праці Мінекономіки Юрієм Кузовим, який поінформував, що міністерством готується проект рішення щодо підвищення розміру посадового окладу працівника І тарифного розряду ЄТС у зв’язку із зростанням з 1.10.2022 мінімальної заробітної плати до 6700 грн з метою збереження існуючого співвідношення між посадовим окладом працівника І тарифного розряду ЄТС та мінімальною заробітною платою на рівні 44,5%.

Профспілка наголошує, що заробітна плата працівників бюджетної сфери залишається відчутно нижчою ніж заробітна плата в цілому по економіці. А недостатнє фінансування бюджетних галузей, встановлення штучно заниженого розміру посадового окладу працівника I тарифного розряду ЄТС, невиконання законодавчо встановлених галузевих мінімальних гарантій в оплаті праці (зокрема у сфері освіти) спричиняють заниження рівня заробітної плати в бюджетній сфері та фактично узаконюють зрівнялівку в оплаті праці працівників перших 12 (з 25) розрядів ЄТС.

З метою розв’язання зазначених проблем чинної системи оплати праці пропонується у післявоєнний період відновити роботу з модернізації систем оплати праці в державному секторі, яка була ініційована Мінекономіки у 2021 році.

Наступний раунд переговорів відбудеться незабаром.