Головна Новини Головні новини МОН про дистанційну роботу працівників закладів освіти поза межами України

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

МОН про дистанційну роботу працівників закладів освіти поза межами України Друк
Середа, 25 травень 2022 09:23

Міністерство освіти і науки України на звернення ЦК Профспілки надало роз’яснення щодо сфери застосування постанови Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2022 р. № 481 «Деякі питання організації роботи працівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки на період воєнного стану».

У відповіді МОН зазначає, що відповідно до абзацу першого пункту 1 Постанови № 481 на період воєнного стану для працівників суб’єктів господарювання державного сектору економіки за рішенням виконавчого органу або керівника суб’єкта господарювання може запроваджуватися дистанційна робота за наявності організаційної і технічної можливості для виконання їх обов’язків.

Пунктом 2 Постанови 481 робота працівників та керівників суб’єктів господарювання за межами України допускається лише у разі службового відрядження, оформленого в установленому порядку

У разі перебування працівників суб’єкта господарювання в робочий час поза межами робочого місця в Україні, без рішення, зазначеного в абзаці першому пункту 1 Постанови 481, або перебування в робочий час за кордоном, за винятком перебування у відрядженні, оформленому в установленому порядку, до них може бути застосоване дисциплінарне стягнення відповідно до закону. 

У випадку, коли відповідні дії будуть вчинені керівником суб’єкта господарювання, крім дисциплінарного стягнення, може бути припинено їх повноваження в установленому порядку (пункт 3 Постанови 481). 

Відповідно до пункту 4 Постанови 481 обов’язок виконання цієї постанови покладено на керівників суб’єктів управління об’єктами державної власності.

Міносвіти зазначає також, що відповідно до листа МОН від 03.05.2022 № 1/4777-22 Міністерство економіки України у листі від 14.05.2022 № 3211-07/24217-03 акцентувало увагу, що відповідно до частини другої статті 22 Господарського кодексу України суб’єктами господарювання державного сектора економіки є суб’єкти, що діють на основі лише державної власності, а також суб’єкти, державна частка у статутному капіталі яких перевищує п’ятдесят відсотків чи становить величину, яка забезпечує державі право вирішального впливу на господарську діяльність цих суб’єктів. 

При цьому, згідно із Законом України «Про Фонд державного майна України» Фонд державного майна України забезпечує формування і ведення Єдиного реєстру об’єктів державної власності, є його розпорядником.

Реєстр (перелік) суб’єктів господарювання державного сектору економіки (державних підприємств, їх об’єднань, дочірніх підприємств та господарських товариств, державна частка у статутному капіталі яких перевищує 50 відсотків) з інформацією про суб’єкти управління розміщений на офіційному вебсайті Фонду державного майна України. 

МОН зробило висновок, що усі юридичні особи, інформація про яких розміщена у зазначеному реєстрі, є суб’єктами господарювання державного сектору економіки.

МОН звертає також увагу, що відповідно до статті 23 Закону України «Про освіту» держава гарантує академічну, організаційну, фінансову і кадрову автономію закладів освіти. При цьому статтею 26 згаданого закону визначено, що керівник закладу освіти здійснює безпосереднє управління закладом і несе відповідальність за освітню, фінансово-господарську та іншу діяльність закладу освіти. Повноваження (права і обов’язки) та відповідальність керівника закладу освіти визначаються законом та установчими документами закладу освіти.


Завантажити документи 

Лист Міносвіти lyst-mon-_10414.pdf [244.41 Kb][1] Завантажити Переглянути документ онлайн

Лист Мінекономіки roziasnennia-minekonomiky.pdf [281.25 Kb][1] Завантажити Переглянути документ онлайн