Головна Новини Головні новини Профспілка Словаччини: Ми продовжуємо домагатися припинення війни та солідарні з Україною!

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Профспілка Словаччини: Ми продовжуємо домагатися припинення війни та солідарні з Україною! Друк
Середа, 20 квітень 2022 08:26

Після військового вторгнення рф в Україну 24 лютого 2022 року мільйони людей, переважно це жінки й діти, були змушені втекти із зони військових дій до сусідніх країн. Більшість людей, які залишають Україну та шукають притулку в інших країнах, прибувають до ЄС та сусідніх держав –Польщі, Румунії, Молдови, Словаччини та Угорщини.

Багато профспілок освіти в цих країнах уже висловили свою солідарність з українським народом та приєдналися до дій щодо підтримки біженців, особливо дітей та молоді.

Павел Ондек, голова Профспілки працівників освіти і науки Словаччини (OZPŠaV) розповідає про дії профспілки на підтримку українських вчителів та біженців, які прибувають до країни.

Через війну в Україні Словаччина переживає безпрецедентний приплив біженців, більшість з яких – жінки та діти. Чи могли б ви розповісти нам про поточну ситуацію в країні і про те, як вона стосується системи освіти?

Павел Однек: Наша країна надає підтримку біженцям безпосередньо на кордоні, де розгорнуто пункти екстреної допомоги та працюють сотні волонтерів. Ті, хто вирішує залишитися в Словаччині, отримують інформацію про свої права та можливості для розміщення, влаштування на роботу, відвідування навчальних закладів школярами та студентами.

Наразі зареєстровано приблизно 3 700 учнів з України, які прийняті до навчальних закладів різного рівня у рамках нашої системи освіти. Це, зрозуміло, вимагає додаткових фінансових та людських ресурсів, оскільки такі учні потребують спеціальної допомоги та курсів з вивчення мови.

Які дії робить ваша профспілка для вирішення цих питань? Що ви вимагаєте від уряду?

Павел Ондек: Наша профспілка підтримує постійний контакт із Профспілкою працівників освіти та науки України. Ми схвалили надання благодійної допомоги Профспілці для надання допомоги членам, які потребують підтримки. Ми також надали приміщення, де зараз розміщено 11 дітей та 4 жінки. Наші регіональні представники допомагають влаштувати дітей, постачають одяг, вирішують інші проблеми матерів.

Наша профспілка спрямовує свої вимоги до органів державної влади, зокрема, пропонуючи їм виділити спеціальний бюджет для спрямування коштів школам, які приймають учнів з України.

Ми також вимагаємо надання вчителям, які працюють з українськими учнями, підтримки в галузі педагогіки та психології. Деякі наші вимоги були задоволені в рамках законопроекту, який отримав назву «Закон про Україну», який був прийнятий Парламентом. Він передбачає запровадження спрощеної процедури відкриття банківського рахунку для біженців, подання заяви на отримання соціальної допомоги та влаштування українських вчителів на роботу у Словаччині. Закон забезпечує також надання фінансової допомоги сім'ям, які розміщують у себе біженців.

Як ЄКПО та профспілки освіти з інших країн могли б підтримати вашу профспілку у вирішенні цих питань?

Павел Ондек: Ми лише просимо ЄКПО та наші братні профспілки в Європі продовжувати домагатися припинення вторгнення рф, та використати всі наявні засоби для прояву солідарності з Україною та підтримки наших друзів із Профспілки працівників освіти та науки України у ці надзвичайно тяжкі часи.