Головна Новини Головні новини Міжнародна робота Профспілки під час війни

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Міжнародна робота Профспілки під час війни Друк
Вівторок, 12 квітень 2022 08:30

У перші дні повномасштабного вторгнення росії на територію України Профспілка працівників освіти і науки України звернулася до міжнародної освітньої спільноти щодо солідарної підтримки, посилення тиску на агресора та застосування всіх засобів для негайної деескалації ситуації, зниження напруженості на кордонах України, виведення військ противника з українських кордонів та окупованих територій, а також припинення втручання у справи України.

Після того, як Всеросійська профспілка освіти підтримала вторгнення російських військ на територію України, розмістивши на своєму сайті заяву Федерації незалежних профспілок росіі щодо підтримки дій путіна, Профспілка працівників освіти і науки України направила заяву до Інтернаціоналу освіти та Європейського комітету профспілок освіти, в якій засудила позицію російської профспілки та висловила вимогу виключити Всеросійську профспілки освіти з Інтернаціоналу совіти/Європейського комітету профспілок освіти, оскільки її не можна вважати демократичною профспілкою, яка відстоює принципи незалежного профспілкового руху, що включає захист миру і свободи, а також повагу до людської гідності.

Профспілка працівників освіти і науки України також звернулася до Інтернаціоналу освіти та Європейського комітету профспілок освіти закликати свої членські організації в усьому світі підштовхнути уряди країн-членів НАТО закрити небо над Україною, щоб зупинити вбивчу агресію росії проти українського народу.

Профспілка поінформувала міжнародні організації та міжнародну спільноту про терор, знущання та психологічний тиск, якого зазнають вчителі та працівники освіти в окупованих російськими загарбниками територіях.

Протягом останнього часу відбулася низка онлайн зустрічей керівництва Профспілки працівників освіти і науки України з лідерами міжнародних організацій і профспілок: Інтернаціоналу освіти, Європейського комітету профспілок освіти, Американською федерацією профспілок тощо. 

На засіданні ЄКПО, у якому взяли участь 60 представників профспілок освіти всіх країни Європи, було широко поінформовано закордонних колег щодо ситуації в країні та в сфері освіти. 

Солідарну підтримку Профспілці та всім вчителям України висловили профспілки освітян Великобританії, Литви, Латвії, Естонії, Польщі, Німеччини, Австрії, Бельгії, Чехії, Данії, Фінляндії, Франції, Португалії, Грузії, Ірландії, Італії, Молдови, Норвегії, Словаччини, Іспанії, Щвеції, США, Японії, Канади, Бразилії, Австралії. 

Особлива подяка за благодійну допомогу профспілковим освітянським організаціям США, Словаччини, Латвії. 

Профспілка продовжує систематично інформувати своїх міжнародних партнерів про поточну ситуацію в країні та в сфері освіти під час війни.