Головна Новини Головні новини Реформи трудового законодавства мають відбуватися з повагою до законних інтересів усіх сторін процесу

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Реформи трудового законодавства мають відбуватися з повагою до законних інтересів усіх сторін процесу Друк
Понеділок, 26 липень 2021 10:44

Днями на Всеукраїнському Форумі «Україна 30. Трудові ресурси», ініційованому Президентом України, з позицією профспілок щодо законодавчих ініціатив влади з лібералізації трудового законодавства виступив заступник Голови Федерації профспілок України Олександр Шубін.

Україна двічі була дуже близька до того, щоб отримати новий Трудовий кодекс і двічі не вистачало сил і духу політикуму перетнути цю рису. 

«Чи потребує трудове законодавство України реформування? Так, потребує», – зазначив Олександр Шубін.

На його думку, зараз трудове законодавство і Трудовий кодекс розбалансовані.

«Він розбалансований структурно, предметно, термінологічно, містить кальку в різних законодавчих актах одних і тих самих норм, подекуди не ідентичну. Тому так – зміни потрібні. Чи потрібні Україні ліберальні зміни трудового законодавства? Так, мабуть, теж потрібні. Але у значенні слова «ліберальний», яке міститься під №1 у Оксфордському словнику, тобто такі зміни мають бути і відбуватися з повагою до законних інтересів, прав, свобод всіх сторін-учасників процесу і найперше тих, які не розділяють інтереси тих, хто ініціює такі реформи», – наголосив Шубін.

Під час сесій спікери обговорювали новий Трудовий кодекс, цифровізацію як невід'ємну складову сфери трудових відносин. А також – Європейську соціальну хартію і Конвенції Міжнародної організації праці як орієнтири для забезпечення соціальних стандартів та зайнятості українців.

У дискусії з цього питання зокрема взяли участь Національний координатор МОП в Україні Сергій Савчук, голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина, заступник Голови Державної служби України з питань праці Ігор Дегнера та радник керівника Офісу Президента України Тимофій Милованов.