Головна Новини Головні новини Профспілки проти порушення прав постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Профспілки проти порушення прав постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи Друк
Середа, 21 квітень 2021 12:05

У відповідь на звернення СПО об’єднань профспілок щодо розміру компенсації вартості санаторно-курортної путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, Уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич звернувся до Мінсоцполітики з проханням встановити розмір цієї компенсації на рівні середньої вартості путівки в Україні.

У своєму зверненні до Уповноваженого СПО об’єднань профспілок поінформував про опрацювання розробленого Мінсоцполітики проект наказу щодо встановлення середньої вартості путівки для виплати грошової компенсації замість путівки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та не погодження цього документу. Це сталося через те, що на думку профспілок, він суперечить нормам Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи».

Так, законом визначено, що постраждалим громадянам, віднесеним до категорії 1, щорічно надається позачергово безоплатна санаторно-курортна путівка, або (за їх бажанням) грошова компенсація у розмірі середньої вартості путівки. Натомість, у підзаконних нормативно-правових актах дана норма ігнорується, що призводить до порушення прав постраждалих чорнобильців.

Згідно з пунктом 4 Порядку виплати деяким категоріям осіб з інвалідністю грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки та вартості самостійного санаторно-курортного лікування (затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2007 № 150), грошова компенсація замість санаторно-курортної путівки особам з інвалідністю нараховується і виплачується у таких розмірах:

  • для І та II груп інвалідності – 75 %;

  • для III групи – 50% від розміру середньої вартості санаторно-курортної путівки, що обчислюється з розрахунку 35% розміру одного прожиткового мінімуму, встановленого законом на 1 січня відповідного року для осіб, які втратили працездатність.

Законом «Про Державний бюджет України на 2021 рік» з 1 січня 2021 р. прожитковий мінімум становить 1 769 гривень.

Таким чином, середня вартість путівки для осіб з інвалідністю внаслідок загального захворювання та з дитинства у 2021 році становить 619 грн, а розмір грошової компенсації замість санаторно-курортної путівки, відповідно:

  • для І-ІІ групи – 464 гривні;

  • для III групи – 310 гривень.

Враховуючи актуальність зазначеного питання, профспілки спільно з Уповноваженим Президента України з прав людей з інвалідністю ініціюють ухвалення підзаконних актів з метою встановлення розмірів зазначеної грошової компенсації на рівні середньої вартості путівки в Україні.

За матеріалами ФПУ