Головна Новини Головні новини Профспілки за справедливі ціни на газ і тарифи на електроенергію і компослуги

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Профспілки за справедливі ціни на газ і тарифи на електроенергію і компослуги Друк
П'ятниця, 22 січень 2021 10:00

21 січня 2021 року в інформагенції УНІАН відбулася прес-конференція – «Профспілки за справедливі ціни на газ та тарифи на електроенергію і комунальні послуги для людей», на якій очільники професійних спілок донесли до журналістів і влади негативні настрої та стурбованість людей праці з усіх регіонів країни. Адже зараз, у силу різних причин, люди – бідніють, а тарифи на газ, світло і тепло – зростають.

Спікерами прес-конференції виступили:

  • Григорій Осовий – Голова Федерації профспілок України;

  • Вадим Бубняк – голова Федерації транспортників України, голова Профспілки залізничників і транспортних будівельників;

  • Олександр Шубін – заступник Голови ФПУ;

  • Наталя Землянська – голова Профспілки виробничників і підприємців України;

  • Олексій Громов – представник ГО «Соціальний рух».

 

Звертаючись до журналістів Голова Федерації профспілок України Григорій Осовий сказав що ринок завжди був непрозорим і досить корумпованим і навести лад на цьому ринку не вдалося жодній владі. За збагачення окремих персон завжди платити люди. Тому подолати корупцію – це та зміна, яка допоможе розібратися у цьому.

Підвищення цін на газ і тарифів на електроенергію – це нахабний крок влади, до чого більшість людей виявились не готовими і про це свідчать протести в різних регіонах України, які відбулися у різних областях країни на початку року.

«Люди на грані відчаю, адже немає за що сплачувати високі ціни і тарифи, особливо в умовах локдауну та низьких заробітків. Понад 70% населення країни – бідні і не можуть сплачувати підвищені ціни», – зазначив Голова ФПУ.

Спікери були одностайними у думці, що ціни на природний газ та тарифи на електричну енергію і комунальні послуги значно перевищують економічно обґрунтований рівень та не відповідають фактичному рівню доходів населення.

Як наслідок, збільшується кількість людей, які бідніють, зростає заборгованість за спожиті енергоносії та житлово-комунальні послуги. А у виробничому секторі – знижується конкурентоспроможність української продукції.  

  

Представники профспілок приєднались до «хвилі гніву», ініційованої громадськими організаціями, яка прокаталася всією країною, чітко сформулювали свою позицію на засіданні Президії ФПУ та направили звернення до влади.

ФПУ вважає, що державна політика при запровадженні в Україні ринків природного газу та електричної енергії, не забезпечує інтересів громадян і потребує перегляду.

Для виходу з кризової ситуації ФПУ вимагає від влади відновити державне регулювання цін для населення як на ринку природного газу, так і на ринку електроенергії (щонайменше до моменту стабілізації економіки і внести відповідні зміни до законодавства).

Верховній Раді України запропоновано невідкладно заслухати звіт Уряду в порядку парламентського контролю, переглянути державну політику ціноутворення в енергетичному секторі економіки країни, а також прийняти рішення про посилення соціального захисту населення в умовах запровадження  енергоринку. Переглянути засади створення і діяльності наглядових рад державних підприємств і організацій.  

 

ФПУ також вважає за необхідне внести зміни до Держбюджету України на 2021 рік, передбачивши реальний обсяг асигнувань на пільги і житлові субсидії громадянам для оплати житлово-комунальних послуг, придбання палива і газу.

У разі не виконання владою зазначених вимог до 1 лютого 2021 року Федерація профспілок України мобілізується і вдасться до масових протестних дій.