Головна Новини Головні новини Зміни до законодавства про захист населення від інфекційних хвороб

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Зміни до законодавства про захист населення від інфекційних хвороб Друк
Четвер, 16 квітень 2020 10:14

13 квітня 2020 року на позачерговому пленарному засіданні Верховної Ради України прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб» щодо запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (проект Закону зареєстровано за № 3320).

Законом вносяться зміни та доповнення до Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», якими:

  • визначено поняття «самоізоляція», «обсервація», «обсерватор»;

  • встановлено, що підстави та порядок обов’язкової самоізоляції, обсервації та госпіталізації визначаються Кабінетом Міністрів України у рішенні про встановлення карантину;

  • передбачено видачу та оплату лікарняних на період перебування осіб в самоізоляції, обсервації, в тимчасових закладах охорони здоров'я (спеціалізованих шпиталях);

  • визначено умови виїзду громадян із зони карантину.

  • надано право органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування у разі встановлення карантину на час його дії утворювати відповідно до потреби тимчасові заклади охорони здоров'я (спеціалізовані шпиталі) та обсерватори з метою додаткового забезпечення надання медичної допомоги населенню. До роботи у таких закладах можуть залучатися на умовах контракту усі лікарі, які мають відповідну кваліфікацію та за таким медичним працівником зберігаються його основне місце роботи і посада, а оплата праці за основним місцем роботи здійснюється за фактично виконану роботу.

Передбачені законом норми обмежені у часі та будуть діяти на період встановлення карантину (COVID-19) та протягом 30 днів з дня його відміни.

На цей період також дозволено обробку персональних даних без згоди особи, виключно з метою здійснення протиепідемічних заходів. Це стосується виключно даних про особу, яка захворіла на COVID-19, зокрема, мова йде про відомості щодо стану здоров'я, місця госпіталізації, прізвища, ім'я, по батькові хворого, дати його народження, місця проживання, роботи/навчання.

Протягом 30 днів після закінчення періоду встановлення карантину, такі дані підлягають знеособленню, а у разі неможливості знищенню.

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.