Головна Новини Головні новини ЮНІСЕФ: 7 способів для роботодавців підтримати працюючих батьків в період кризи

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

ЮНІСЕФ: 7 способів для роботодавців підтримати працюючих батьків в період кризи Друк
Субота, 11 квітень 2020 15:49

Нині дітям у всьому світі потрібна підтримка батьків. А батькам потрібна підтримка їх роботодавців. Наслідки спалаху коронавірусної інфекції (COVID-19) відчуваються в усьому світі. Для багатьох дітей це означає вимушену перерву в навчанні, хвороби членів сім’ї і втрату сімейного доходу – проблеми, які в першу чергу стосуються дівчаток і хлопчиків із найбільш незабезпечених сімей.

Надання працюючим батькам підтримки, необхідної для піклування про дітей, і застосування в сфері праці політики, дружньої до сім’ї (включаючи оплачувану відпустку для догляду за дитиною, оплачувану відпустку через хворобу, гнучкий робочий графік і доступ до недорогих якісних послуг з догляду за дітьми) допоможуть зменшити негативний вплив на дітей.

Нижче наводяться сім способів, завдяки яким роботодавці зможуть підтримати працюючих батьків, для того щоб вони мали можливість подбати про себе, своїх дітей і сім’ї в період спалаху COVID-19:

1. Оцінити, наскільки ефективно політика, що застосовується на робочому місці, враховує інтереси сімей

Чи достатньою мірою існуюча політика враховує інтереси сімей? Почніть з визначення найбільш нагальних потреб працюючих батьків. Особливу увагу при цьому слід приділяти вразливим групам, а саме: тимчасовим працівникам, працівникам неформального сектору, мігрантам, вагітним або жінкам, що годують немовлят, працівникам з інвалідністю і тим,  хто не має права на оплачувану відпустку через хворобу.

2. Дозволити гнучкий графік роботи

Гнучкий графік роботи надає працівникам свободу вирішувати, коли і де виконувати свої службові обов’язки. Оскільки потреби працюючих батьків можуть значно відрізнятися, різні варіанти гнучкого графіка роботи зможуть допомогти батькам подбати про своїх дітей і сім’ї. Гнучкий графік роботи має на увазі віддалену роботу, скорочений робочий тиждень або надання гарантованої довгострокової відпустки для того, щоб працівники мали можливість доглядати за хворими, літніми або родичами, що мають інвалідність.

3. Забезпечити підтримку батькам, надавши їм безпечні, доступні, недорогі та якісні варіанти догляду за дітьми

Унаслідок повсюдного закриття шкіл та закладів з догляду за дітьми багато працюючих батьків зіштовхуються з проблемою обмеженого доступу до відповідних послуг або їх повної відсутності. Деяким батькам доводиться залишати дітей молодшого віку практично без нагляду, наражаючи їх на небезпеку. Роботодавці можуть підтримати таких батьків різними способами: направляти дітей в інші установи з догляду за дітьми (які продовжують функціонувати і в яких створені безпечні умови), виплачувати грошову допомогу та запроваджувати гнучкий графік роботи.

4. Створити сприятливі санітарно-гігієнічні умови праці на робочому місці і за його межами

З метою підтримки батьків, в обов’язки яких входить виконання критично важливих обов'язків на робочому місці, роботодавці можуть забезпечити підтримання чистоти і дотримання гігієни шляхом обладнання на робочих місцях можливостей для миття рук з милом і проточною водою або надання спиртових антисептиків для рук там, де поки не облаштовані пункти для миття рук водою. Необхідно підтримувати годуючих матерів, що працюють, створивши їм чисті і зручні умови для годування грудьми. Роботодавці також можуть забезпечити захист всіх своїх працівників, включаючи тих, хто працює віддалено, надавши їм важливу інформацію про заходи профілактики, а також інструкції щодо поїздок і рекомендації про те, як обговорювати пандемію зі своїми дітьми.

5. Надати працівникам інформацію про те, куди їм звертатися за медичною допомогою

Роботодавці можуть допомогти своїм працівникам, у яких спостерігаються симптоми COVID-19, направляючи їх до медичних працівників і в служби охорони здоров’я. Наприклад, роботодавці можуть надати список місцевих лікарень, установ охорони здоров'я та служб екстреної допомоги із зазначенням їхніх адрес та номерів телефонів, а також проінструктувати своїх працівників про те, як безпечно дістатися до медичних установ.

6. Допомогти працівникам і їх сім’ям впоратися зі стресом

Роботодавці повинні надавати особливу підтримку працівникам, які відчувають тривогу, розгубленість або страх під час спалаху COVID-19. Вони також можуть надати підтримку працюючим батькам, що допомагають своїм дітям справлятися з тривогою і страхом. Роботодавці повинні забезпечити, щоб інформація, яку вони поширюють, надходила тільки з надійних джерел. і щоб всі працівники мали доступ до психосоціальних послуг. Вони також повинні надати працюючим батькам необхідні їм час і ресурси, щоб піклуватися про дітей і заспокоювати їх. Це може включати надання необхідних засобів, що можуть допомогти батькам і вихователям проводити бесіди, ігри та інші відволікаючі заходи з дітьми.

7. Знизити фінансове навантаження в разі, якщо працівники або члени їх сімей захворіють на COVID-19

Зменшення потенційного фінансового навантаження на працюючих батьків у зв'язку зі спалахом COVID-19 має вирішальне значення. Заходи підтримки можуть включати в себе гарантування зайнятості, оплачувану відпустку через хворобу і фінансову допомогу у вигляді виплати дитячої допомоги і субсидій на медичні витрати. Вразливим групам, таким, наприклад, як працівники з низьким доходом і працівники неформального сектору, повинна бути надана особлива підтримка.

Дружня до сім’ї політика для всіх

Необхідно забезпечити, щоб дружня до сім’ї політика поширювалася на всіх працівників, незалежно від їх статі або статусу зайнятості (наприклад, постійні працівники або тимчасові). Ключове значення для здійснення цієї політики має створення середовища, в якому працівники могли б відчувати себе комфортно і не боятися дискримінації або переслідувань. Більшою мірою це стосується жінок, які, як правило, частіше, ніж чоловіки, виконують обов’язки з догляду за дітьми. Слід вжити відповідних заходів, які не дозволять працюючим жінкам постраждати через виконання своїх материнських обов’язків. Запроваджуючи і здійснюючи політику, дружню до сімї’, роботодавці будуть грати ключову роль у справі підтримання благополуччя працюючих батьків та їхніх дітей.

За матеріалами – ЮНІФСЕФ Україна