Головна Новини Головні новини Відповідальність в умовах карантину

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Відповідальність в умовах карантину Друк
П'ятниця, 13 березень 2020 13:59

Кабмін оголосив карантин з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної інфекції COVID-19.

Так, зокрема, з 12 березня по 3 квітня у всій країні заборонені масові заходи понад 200 осіб, крім заходів, необхідних для забезпечення роботи державного апарату, а також припинено роботу всіх навчальних закладів.

Організацію і контроль за виконанням вимог своєї постанови Кабінет Міністрів поклав на міністерства, центральні органи виконавчої влади, ОДА, КМДА і органи місцевого самоврядування.

Рішенням комісії з питань безпеки КМДА в м. Києві з 12 березня і до кінця місяця усі масові заходи чисельністю понад 60 осіб мають бути скасовані, торгово-розважальні центри і розважальні зони повинні припинити свою роботу. Обмеження стосуються, зокрема, скупчення людей в приміщеннях.

Рішення КМДА щодо впровадження обмежувальних заходів у столиці у зв’язку з коронавірусом є обов’язковим для усіх установ незалежно від форми власності і містить приписи відносно адміністративної відповідальності.

У МВС надали пояснення щодо відповідальності за порушення режиму карантину. Поліція разом з органами влади реагуватиме на порушення запроваджувальних обмежувальних заходів з боку торгових і розважальних центрів, кінотеатрів. Може йтися про відкликання дозвільних документів таких закладів, адміністративну і навіть кримінальну відповідальність.

У МВС заявили, що співробітники правоохоронних органів мають право здійснювати рейди і перевіряти дотримання вимог Кабінету Міністрів в період карантину. Об’єктами таких рейдів можуть стати навчальні заклади (державні і приватні), а також суб’єкти господарської діяльності (ТРЦ, кінотеатри, нічні клуби тощо).

У випадку, якщо директор школи, ТРЦ або кінотеатру вирішить продовжити роботу в звичайному режимі, тим самим порушивши режим карантину, то йому може загрожувати:

  • адміністративна відповідальність згідно зі статтею 42 КУпАП «Порушення санітарних норм» (штраф до 425 грн.);

  • кримінальна відповідальність згідно зі статтею 325 КК України «Порушення санітарних правил і норм по запобіганню інфекційним захворюванням і масовим отруєнням» (штраф до 17000 грн, арешт або обмеження волі).

Найбільш застосовна може буде стаття 42 КУпАП, яка передбачає для посадовців штраф в розмірі від 6 до 25 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (102 – 425 грн).