Головна Новини Головні новини ЮНЕСКО: понад 390 мільйонів учнів не відвідують школи в зв’язку з епідемією COVID-19

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

ЮНЕСКО: понад 390 мільйонів учнів не відвідують школи в зв’язку з епідемією COVID-19 Друк
П'ятниця, 13 березень 2020 11:53

Закриття шкіл у тринадцяти країнах з метою стримування поширення вірусу COVID-19 перериває процес навчання 391,5 мільйонів дітей і молодих людей у всьому світі, що є безпрецедентним показником.

ЮНЕСКО надає безпосередню підтримку країнам, включаючи створення умов для інклюзивного дистанційного навчання.

«Ми співпрацюємо з країнами з метою забезпечення безперервності процесу навчання для всіх, особливо для дітей і молодих людей, які перебувають у несприятливих умовах та, як правило, найбільше страждають від закриття шкіл», – заявила Генеральний директор ЮНЕСКО Одре Азуле. «Хоча тимчасове закриття шкіл через проблеми зі здоров’ям та інші кризи, на жаль, не є чимось новим, глобальні масштаби та швидкість порушень освітніх процесів на сьогодні не мають аналогів і, в разі їх продовження, можуть поставити під загрозу право на освіту».

10 березня ЮНЕСКО провела екстрену нараду міністрів освіти з метою обговорення заходів реагування для забезпечення безперервності процесу навчання і забезпечення інклюзивності та справедливості в освіті.

Станом на 12 березня 49 країн Африки, Азії, Європи, Близького Сходу, Північної та Південної Америки оголосили про закриття шкіл та університетів. А ще кілька тижнів тому Китай був єдиною країною, що санкціонувала закриття шкіл.

З тих пір 29 країн санкціонували закриття шкіл по всій країні. Це рішення стосується 391,5 мільйонів дітей та молоді, від дошкільнят до учнів старших класів.

Ще в 20-ти країнах було здійснено закриття шкіл на місцевому рівні з метою запобігання або стримування поширенню COVID-19. Якщо ці країни також оголосять про закриття шкіл в масштабі всієї країни, це позбавить ще 500 мільйонів дітей і молодих людей можливості відвідувати школу.

У зв’язку з цим ЮНЕСКО підтримує здійснення широкомасштабних програм дистанційного навчання та рекомендує відкриті освітні програми та платформи, які школи та вчителі можуть використовувати для дистанційного навчання.

Організація ділиться найкращими практиками щодо використання недорогих мобільних технологій для викладання і навчання з метою пом’якшення наслідків порушень освітнього процесу.

Закриття шкіл, навіть тимчасове, є проблематичним з багатьох причин. Перш за все, воно призводить до скорочення навчального часу, що, в свою чергу, впливає на успішність учнів.

Коли школи закриваються, показники шкільної успішності падають.

Закриття шкіл також призводить до інших негативних наслідків, які важко виміряти, включаючи заподіяні сім'ям незручності і зниження економічної продуктивності, так як в цьому випадку батьки щосили намагаються збалансувати робочі обов'язки з турботою про дітей.

Закриття шкіл також посилює нерівність в освіті: сім'ї, що знаходяться в економічно вигідному положенні, як правило, мають більш високий рівень освіти і більше ресурсів, щоб заповнити прогалини в освіті та організувати розвиваючі заходи для дітей, які не мають можливості відвідувати школу.

ЮНЕСКО вживає всіх зусиль з метою реагування на епідемію COVID-19, серйозну кризу в галузі охорони здоров’я, що охоплює всю планету.

Організація продовжить спостерігати за швидкістю, масштабами та географічним розподілом випадків закриття шкіл, викликаних епідемією COVID-19, і готова надати підтримку країнам у прийнятті відповідних інклюзивних заходів реагування.

За матеріалами –ЮНЕСКО