Головна Новини Головні новини З України до Польщі виїжджають освічені, молоді й працездатні – дослідження

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

З України до Польщі виїжджають освічені, молоді й працездатні – дослідження Друк
Середа, 04 березень 2020 11:36

У Польщу на роботу їдуть освічені, молоді українці зі всіх регіонів країни. Про це йдеться в соціологічному дослідженні, проведеному Аналітичним департаментом міжнародної компанії з аутстафінгу «Gremi personal» (Польща) у партнерстві з Соціологічною агенцією VoxPopuli (Україна), – повідомляє Український соціологічний портал.

36% заробітчан мають вищу освіту, ще 41 % – професійно-технічну чи середньо-спеціальну. Кожен п’ятий українець обіймав керівну посаду у себе на Батьківщині.

Найбільше мігрантів – 60% їдуть з центральних та східних регіонів, коли ще 3-4 роки тому до Польщі переважно їхали українці із західних областей. Крім того, українська міграція значно омолодилася – середній вік заробітчанина складає 34,5 роки.

У Польщі українці переважно працюють на виробництві – 50% та у сфері послуг чи будівництві – 17-18%. Тільки 10% українців були зайняті у сільському господарстві.

«З України і надалі відбуватиметься відплив кваліфікованих і освічених українців. У Польщі вони готові працювати нижче за свою компетенцію, бо часто зварювальник отримує тут більше, ніж менеджер середньої ланки з двома вищими освітами в Україні», – наводяться в прес-релізі слова експерта з міжнародного працевлаштування і власника компанії Gremi personal. 

 

Як свідчить соціологічне дослідження, лише 30% українських трудових мігрантів мають намір повертатися до України.

Решта планують і далі працювати в Польщі або збираються на заробітки до інших країн ЄС. Серед країн, які цікавлять українців, на першому місці – Німеччина (51%). 22% наших співгромадян розглядають для роботи скандинавські країни і стільки ж – Чехію.

Відповідно до наведеного прес-релізу, статистична вибірка включає 1034 українських громадянин, які працюють у 25 містах Польщі. Максимальна статистична похибка – 3,1%, період проведення опитування – січень-лютий 2020 року.

За матеріалами – Український соціологічний портал –