Головна Новини Головні новини В Україні відзначають День Збройних сил

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

В Україні відзначають День Збройних сил Друк
П'ятниця, 06 грудень 2019 10:51

Сьогодні, 6 грудня, в Україні відзначають День Збройних сил. День встановлений Верховною Радою України в 1993 році законом «Про Збройні сили України».

Свято з’явилося в календарі українців після здобуття Україною незалежності, коли  було прийнято закон «Про Збройні сили України».

Дата святкування була обрана не випадково і пов’язана зі днем схвалення в 1991-му законів «Про оборону України» та «Про Збройні Сили України», і в залі Верховної Ради був зачитаний текст Військової присяги.

На державному рівні свято відзначається урочистою церемонією покладання квітів до могили Невідомого солдата, розташованої у Києві у Парку Вічної Слави та божественною літургією за здоров’я військових і упокій загиблих.

У військових частинах цього дня відбуваються урочисті збори, церемонія вручення державних нагород та святковий концерт.

Також щороку Президент України, котрий виступає Головнокомандувачем Збройних Сил України, вітає військовослужбовців, відзначаючи їхню фундаментальну роль у захисті незалежності України. 

altДо цього дня видання «НВ» розповідає про сім найбільш вражаючих фактів про сучасну українську армію.

1. Українська армія входить у топ-30 найсильніших у світі

Згідно з рейтингом Global Firepower Index 2019, Збройні сили України займають 29-е місце в списку 137 найбільш потужних армій світу (перші три позиції – США, Росія і Китай). Це найкраща позиція серед європейських країн, що не входять до складу НАТО. Рейтинг враховує людські ресурси країни; актуальну потужність її сухопутних, військово-морських і повітряних військ; логістичні можливості держави (в тому числі для переміщення військ); паливні ресурси; фінансові можливості і витрати на оборону, а також географію (включаючи протяжність кордонів тощо).

2. За п’ять років проведення АТО / ООС чисельність ЗСУ зросла на 75%

До початку війни на Донбасі українська армія нараховувала приблизно 140 тисяч осіб, тоді як зараз чисельність ЗСУ становить 250 тисяч осіб. Таким чином, склад ЗСУ за останні п’ять років зріс більш ніж на 100 тисяч людей.

3. Кількість учасників бойових дій на Донбасі більш ніж удвічі вища за кількість українців, що воювали в Афганістані

З початку вторгнення російських військ у східні області України в 2014 році і старту антитерористичної операції на Донбасі (сьогодні – Операція об'єднаних сил) як мінімум 370 тис. українців отримали статус учасника бойових дій.

4. За кількістю резервістів Україна входить у топ-10 на планеті і випереджає США

Global Firepower Index 2018 оцінює загальне число резервістів української армії в 1 млн осіб. За цим показником Україна посідає дев’яте місце в світі, випереджаючи навіть США (10-та позиція). Більш потужний військовий резерв мають лише КНДР (1 місце – 6,3 млн осіб), Південна Корея (2 місце – 5,2 млн осіб), Вєтнам (3 місце – 5 млн осіб), а також Росія, Індія, Тайвань, Бразилія та Куба.

5. Майже чверть загального складу Збройних сил України – жінки

Із загальної чисельності ЗСУ (майже 250 тисяч осіб) десь 22% (понад 55 тис.) становлять жінки. З них 27 тис. – військовослужбовці, а решта – цивільні штатні співробітниці ВСУ.

Майже 3,4 тис. українок-військовиків мають офіцерські звання (з них майже 1 тис. жінок – військовослужбовці старшого офіцерського складу).

З 2008 року, коли жінок-військовослужбовців у складі української армії налічувалося лише 1,8 тис., їх кількість зросла в 15 разів.

6. Напередодні 26-ї річниці ЗСУ Україна відмовилася від радянських військових звань на користь стандартів НАТО

29 листопада 2019 року Президент України підписав прийнятий парламентом законопроект № 0906, яким запроваджено в українській армії сучаснішу систему військових звань.

Цей документ скасовує прийняті ще в радянській армії військові звання прапорщик і старший прапорщик (на флоті – мічман, старший мічман). Замість цього вводяться нові звання: рекрут, штаб-сержант (штаб-старшина в ВМС), майстер-сержант і головний майстер-сержант (на флоті – старший майстер-старшина, головний майстер-старшина).

7. Українська армія – лідер суспільної довіри

Збройні сили України посідають перше місце серед державних і громадських інститутів, яким довіряють українці.

За даними опитування соціологічної служби Центру Разумкова, проведеного на початку листопада 2019 року, 70% респондентів заявили, що довіряють українській армії – це найвищий результат.

Профспілка працівників освіти і науки України вітає наших славних воїнів – захисників та захисниць – і бажає їм швидкого повернення до своїх родин із перемогою!