Головна Новини Головні новини Агентство ЄС з основних прав про нерівність, агресію та упереджене ставлення

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Агентство ЄС з основних прав про нерівність, агресію та упереджене ставлення Друк
Середа, 17 липень 2019 09:51

Доповідь Агентства ЄС з основних прав 2019 року про ситуацію у сфері основних прав, опублікована 6 червня 2019 року, піднімає проблему зростання нерівності, переслідування та упередженого ставлення по всій Європі. Фундаментальні права багатьох осіб в ЄС перебувають під загрозою, незважаючи на значний прогрес щодо усунення цих ризиків. У цьогорічній Доповіді звертається увага на перемоги і невдачі у справі захисту прав людини в Європі за минулий рік.

Ключовими документами з питань захисту прав людини за цей період стали Конвенція ООН про права інвалідів 2018 року, прийнята за участі країн-членів ЄС, та попередня угода ЄС стосовно пропонованого Європейського акту про забезпечення доступності. У центрі уваги цих документів – розширення та захист прав людини по всій Європі. З глобальної точки зору, Порядок денний сталого розвитку до 2030 року надає рекомендації щодо створення більш рівноправного, справедливого і безконфліктного світу. У Доповіді також акцентується увага на таких проблемах:

Дискримінація дітей з інвалідністю в приватних школах – це тривожне явище виявив Данський інститут прав людини. Проведене ним дослідження виявило, що для дітей з інвалідністю ймовірність переведення з приватної школи в державну була на 31% вищою, ніж для звичайних дітей.

Цигани як і раніше піддаються дискримінації у доступі до освіти. «Антициганські» настрої залишаються ключовим бар’єром для соціальної інтеграції циган по всьому ЄС. У Чехії, Угорщині та Словаччині впроваджуються ініціативи щодо недопущення сегрегації дітей ромів шляхом їх навчання в окремих школах і класах; ці ініціативи мають на меті зробити системи освіти більш інклюзивними.

Одним із ключових питань залишається доступ до освіти для багатьох дітей-мігрантів. У Греції Державна Рада (верховний суд) відхилила запит про надання доступу дітям з таборів біженців в державні школи.

У Доповіді висвітлено деякі можливі шляхи вирішення проблем нерівності, утисків та дискримінації в освіті, зокрема:

  • перетворення освітніх установ в місця безпечного перебування, вільні від усних і фізичних утисків, які стають все більш поширеними у шкільному середовищі;

  • впровадження заходів із недопущення цькування в школах учнів-ЛГБТІ;

  • забезпечення доступним житлом учнів з інвалідністю, яким дуже важко знайти його, щоб здобути освіту;

  • оновлення навчальних програм, сприяння згуртованості шкільного співтовариства і навчання штатних працівників освітніх установ з метою розширення їх поінформованості про питання, які можуть викликати гостру реакцію, і створення більш інклюзивної атмосфери в школах.

ЄКПО переконаний, що освіта є одним з основних прав людини, як це зазначено у статті 26 Загальної декларації прав людини, і має бути доступною для всіх, незалежно від їхніх здібностей і освітніх потреб, соціально-економічного статусу і громадянства.

Резолюція ЄКПО щодо «Встановлення пріоритетів для розробки Плану дій ЄКПО в сфері рівності, різноманіття і інклюзивності», підкреслює значення надання високоякісної та інклюзивної освіти в навчальному і викладацькому середовищі, вільному від цькування, утисків і дискримінації.