Головна Новини Головні новини Запити ринку праці: виклик для українських університетів

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Запити ринку праці: виклик для українських університетів Друк
П'ятниця, 21 червень 2019 09:34

Центр міжнародних проектів «Євроосвіта», в партнерстві з міжнародною групою експертів IREG Observatory on Academic Ranking and Excellence, презентував новий академічний рейтинг закладів вищої освіти України «Топ-200 Україна 2019».

При складанні цьогорічного рейтингу експерти брали до уваги сучасні тенденції розвитку університетів, напрацьовані міжнародною Конференцією IREG 2019» Академічні рейтинги: виклики і проблеми для вищої освіти», яка цього року проходила в найстарішому університеті Європи – Університеті Болоньї (Alma Mater Studiorum Universita di Bologna) 8-10 травня 2019 року.

Усього для формування зазначених індексів використовувалися 30 індикаторів прямого виміру (анкетні дані, інформація з сайтів ЗВО, дані міжнародних асоціацій університетів, дані про участь ЗВО в міжнародних проектах (Horizon 2020, Erasmus+), інформація про участь ЗВО в міжнародних рейтингах (Webometrics, Scopus, uniRank), дані МОН України, ЄДЕБО, дані Комітету з питань державних премій України і премій ім. Т. Шевченка, участь ЗВО в проектах, що фінансуються NATO в рамках Програми «Наука заради миру і безпеки», участь ЗВО в білатеральних проектах, середній конкурсний бал вступника та інші відкриті дані).

Однією із головних тенденцій в цьогорічному ранжуванні університетів залишалося знаходження балансу між створенням нових, критичних знань, результатів досліджень та інновацій і практичною трансформацією цих напрацювань в розвиток сучасного суспільства.

За результатами ранжування, І місце у рейтингу посів Київський національний університет імені Тараса Шевченка, який у цьому році посунув з першої сходинки Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

На ІІІ місці, як і минулого року, розташувався Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна.

Найкращим університетом західної України став Національний університет «Львівська політехніка», що посунув з четвертої сходинки на п’яту Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут».

На шосте місце з дев’ятого піднявся Сумський державний університет. На сьомому, восьмому та дев’ятому місцях розташувались Національний університет біоресурсів і природокористування України, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка» та Львівський національний університет імені Івана Франка відповідно.

Замикає десятку лідерів вищої освіти України Національний аерокосмічний університет ім. М.Є. Жуковського «Харківський авіаційний інститут».

За матеріалами Центру міжнародних проектів «Євроосвіта»