Головна Новини Головні новини Розпочалися консультації профспілок і влади щодо бюджету 2019

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Розпочалися консультації профспілок і влади щодо бюджету 2019 Друк
Середа, 05 вересень 2018 10:58
Днями у Міністерстві фінансів України відбулася зустріч сторін соціального діалогу в рамках обговорення пропозицій сторін до проекту Держбюджету-2019.

Координаторами обговорення від Мінфіну виступили заступник міністра фінансів України Ю.А. Джигір, директор департаменту Л.О. Рожкова та заступник міністра С.О. Верланов.

Сторону профспілок представляв перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок О.О. Шубін, сторону роботодавців – Генеральний директор Федерації роботодавців України Р.В. Іллічов.

У зустрічі також взяли участь керівники та уповноважені особи від СПО об’єднань профспілок та членських організацій ФПУ.

Представники Мінфіну поінформували, що наразі в розпалі робота над розрахунками до проекту Держбюджету-2019 за декількома сценаріями та озвучили деякі очікувані показники, на засадах яких здійснюються обрахунки. При цьому усі принципові пропозиції профспілкової сторони щодо розмірів основних соціальних стандартів та гарантій та підтримки важливих для економіки й суспільства галузей – урядова сторона не враховує, посилаючись на необхідність дотримуватись збалансованості бюджету.

У своєму виступі Перший заступник Голови СПО профспілок О. Шубін наголосив, що основні соціальні гарантії не можуть бути нижчими за реальний прожитковий мінімум, тому профспілки і надалі наполягатимуть їх підвищенні до рівня, що відповідає національному законодавству та вимогам Конвенцій МОП № 131 та 117.

У ході обговорення представники профспілок працівників державних установ, охорони здоров’я, лісового господарства, хімічних та нафтохімічних галузей промисловості, соціальної сфери, вугільної промисловості, авіабудівників, працівників академії наук, атомної енергетики а також департаменту профспілкового руху апарату ФПУ навели аргументи до відповідних профспілкових вимог щодо проекту Бюджету. Ряд звернень від всеукраїнських профспілок було передано Мінфіну в ході виступів.

Варто зазначити, що представники роботодавців підтримали профспілкову сторону щодо необхідності суттєвого підвищення соціальних стандартів і гарантій для працівників з метою зупинення відтоку трудового потенціалу з України та депопуляції країни, а також підтримки державою національних виробників.

За підсумками зустрічі, на вимогу профспілкової сторони, домовилися про надання Мінфіном відповідей на отримані під час цієї зустрічі звернення від галузевих профспілок, а також на необхідності обговорення проекту Державного бюджету на 2019 рік до подання проекту Кабміном до Парламенту на консультативних зустрічах галузевих профспілок з головними розпорядниками бюджетних коштів, та на засіданні НТСЕР, відповідно до Порядку участі сторін соціального діалогу у формуванні бюджетної політики.