Головна Новини Головні новини Круглий стіл до Всесвітнього дня соціальної справедливості

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Круглий стіл до Всесвітнього дня соціальної справедливості Друк
Понеділок, 19 лютий 2018 10:39
15 лютого 2018 року учасники круглого столу «Нова політика цін і тарифів на соціально значущі товари і послуги: чи збережено принципи соціальної справедливості?» обговорили питання реформуванні сфери надання житлово-комунальних послуг, цінової політики на соціально-значущі продовольчі товари. Цей захід організовано Федерацією профспілок України з нагоди Всесвітнього дня соціальної справедливості.

У роботі круглого столу взяли участь та виступили заступник Голови ФПУ Олександр Шубін, представник ФПУ у Верховної Раді України, Перший заступник голови парламентського Комітету з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення Сергій Каплін, заступник голови Комітету Парламенту з питань будівництва, містобудування і житло-комунального господарства Альона Бабак, голова Всеукраїнської громадської організації «Спілка власників житла України» Олексій Кучеренко, представники центральних органів виконавчої влади та місцевих органів самоврядування, всеукраїнських об’єднань профспілок, наукових установ, громадських організацій, ЗМІ. Від Профспілки працівників освіти і науки України участь у засідання взяв головний юрисконсульт Валентин Паливода.

У виступах учасників круглого столу зазначалось, що 26 листопада 2007 року Генеральна Асамблея Організації Об'єднаних Націй проголосила 20 лютого Всесвітнім днем соціальної справедливості та запропонувала всім державам-членам присвятити цей спеціальний день проведенню на національному рівні конкретних заходів в інтересах соціального розвитку.

Відзначення цієї дати на державному рівні підтверджує прихильність України до загальновизнаних у світі принципів соціальної справедливості та активного впровадження в життя політики і стратегій, спрямованих на її забезпечення, має сприяти подальшому нарощуванню зусиль в області подолання бідності, досягнення добробуту і забезпечення рівного доступу до соціального захисту для всіх громадян, які його потребують.

Протягом останнього року в Україні триває масштабний процес реформування в усіх суспільних сферах. Існує чимала кількість напрацювань як з боку Верховної Ради України, Уряду, так і з боку експертного середовища.

Наскрізною темою проведення реформ в Україні є їх якість, відповідність заявленими розробниками цілям та загальносуспільним інтересам. Проте, часто виникає проблема появи негативних «побічних ефектів» в суміжних секторах, що не враховуються при розробці конкретних заходів, передбачених тією чи іншою реформою. Невиважені державні рішення не задовольняють суспільство, тому є вкрай актуальним питання розробки та впровадження ефективного механізму комунікації між державою, експертним середовищем та громадськістю.

З цією метою учасниками круглого столу визначено Рекомендації щодо першочергових спільних дій на шляху реалізації принципів соціальної справедливості в житті кожного українця, зокрема, в контексті цінового та тарифного регулювання.

Учасники круглого столу у Рекомендаціях, зокрема наголосили, що лише об’єднання зусиль влади усіх рівнів, наукових, громадських та профспілкових організацій, спрямованих на досягнення соціальної справедливості у суспільстві на основі поваги до прав та законних інтересів громадян, підвищення рівня життя населення, соціальної стабільності в державі, забезпечення кожній людині гідних умов життя та ефективного соціального захисту, може забезпечити виконання нашою державою Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, а також реалізацію державної політики у сфері боротьби з бідністю та дотримання гарантованих Конституцією України прав людини на достатній життєвий рівень.