Головна Новини Головні новини Офіційний візит Європейського директора ЄКПО до Профспілки працівників освіти і науки України

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Офіційний візит Європейського директора ЄКПО до Профспілки працівників освіти і науки України Друк
Вівторок, 06 лютий 2018 15:37
31 січня – 2 лютого 2018 року у Києві з офіційним візитом перебували Сьюзан Флокен – Європейський директор Європейського комітету профспілок освіти та Валерія Деспайне – спеціаліст відділу з питань прав людини та профспілкових прав ЄКПО. Це перший візит Сьюзан Флокен на посаді Європейського директора ЄККПО (до виконання своїх обов’язків вона приступила з 1 січня 2017 року).

Метою перебування стало детальне ознайомлення з діяльністю Профспілки працівників освіти і науки України, вивчення питання реформування системи освіти країни, її проблем і викликів та солідарна підтримка Профспілки на рівні ЄКПО у боротьбі за права учительства.

У рамках візиту було заплановано кілька важливих заходів та зустрічей. Приймаючи міжнародних партнерів у офісі організації Голова Профспілки Георгій Труханов привітав гостей у столиці України та ознайомив із роботою Профспілки. Далі розмова йшла про виклики у системі освіти, які є у кожній європейській країні зі своїми відмінностями та особливостями, діяльність профспілок щодо відстоювання прав педагогів на гідне життя й безпечні умови праці та перспективи продовження плідної співпраці Профспілки та ЄКПО.

Зустріч із соціальними партнерами Профспілки

1 лютого Європейський директор ЄКПО Сьюзан Флокен разом із колегами зустрілася з заступником Міністра освіти і науки України Павлом Хобзеєм, який поінформували про діяльність профільного відомства, зміни у освітньому законодавстві, реформування середньої освіти, Нову Українську Школу тощо.

За словами Павла Хобзея, школа не зміниться, якщо не зміниться вчитель, а вчителю сьогодні як ніколи потрібна підтримка.

Заступник міністра також наголосив: «Ми дорожимо співпрацею Профспілкою, особливо у питаннях підняття оплати праці учителів і поліпшення умов їх праці». Також  він висловив сподівання, що окрім цих надважливих питань співпраця розшириться і на інші, зокрема, на підняття рівня професійності учителів, їх перепідготовки відповідно до вимог сучасного законодавства.

У свою чергу Сьюзан Флокен розповіла про роботу Інтернаціоналу Освіти та його регіонального офісу у Європі – ЄКПО. Далі більш детальніше зупинилася на проблемних питаннях, зокрема, якості освіти, скорочення рівня заробітної плати учительства у Європейських країнах при збільшенні навантаження на обсягів роботи, міграційних процесах, діяльності профспілок щодо відстоювання гарантій та захисту прав освітян.

На завершення розмови Сьюзан Флокен подякувала представникам міністерства за розмову і підкреслила, що лише у конструктивній роботі обох партнерів права учительства будуть захищені, а імідж та переваги освітянської праці будуть належним чином оцінені у суспільстві.

Відновлення Будинку профспілок

Під час візиту делегація ЄКПО разом ознайомилися із ходом реконструкції Будинку професійних спілок на Майдані Незалежності.

Підіймаючись поверхами будинку, інженер розповів та продемонстрував як ведуться відновлювальні роботи. Також було повідомлено, що 1 березня цього року буде відкриватися фасад Будинку профспілок, а внутрішні роботи будуть продовжуватися мінімум до кінця літа.


Київська міська організація Профспілки та гімназія №19 «Межигірська»

Для більш детального ознайомлення із системою освіти України і роботою освітніх закладів, міжнародні партнери відвідали Київську міську організацію Профспілки та столичну гімназію №19.

Вчителі з досвідом роботи, а також молоді педагоги гімназії «Межигірська» мали можливість поспілкуватися з іноземними гостями та задати питання. Найбільше освітян столиці цікавила побудова систем освіти у країнах Європи, питання фінансування шкіл, оплати праці, основні проблеми, з якими звертаються за допомогою до профспілок, шляхи їх вирішення, активні дії профспілок країн Європи.

На завершення візиту представники ЄКПО мали змогу ознайомитися з культурною спадщиною України – найбільшим християнським центром-святинь України, пам'яткою історії та архітектури – православним монастирським комплексом «Києво-Печерська Лавра», яка є частиною Світової Спадщини ЮНЕСКО.


Міжнародний відділ ЦК Профспілки