Головна Новини Головні новини Профспілка вчителів Латвії чекає від Кабміну затверджений графік підвищення зарплат

Отримувати новини - введіть свій e-mail:

Профспілка вчителів Латвії чекає від Кабміну затверджений графік підвищення зарплат Друк
Четвер, 11 січень 2018 10:51
Графік підвищення оплати праці педагогів, який сьогодні ліг на стіл уряду – максимально компромісний, заявила в інтерв'ю LTV голова Латвійської профспілки працівників освіти і науки Інга Ванага.

В середині грудня профспілка закликала своїх членів не голосувати на парламентських виборах за партії правлячої коаліції, оскільки їй так і не вдалося розробити графік підвищення зарплат вчителям. Втім, вже сьогодні уряд займатиметься цим питанням – він був у порядку денному засідання Кабінету міністрів.

Інга Ванага вказала, що спершу Латвійська профспілка працівників освіти і науки була проти проекту графіка, тому що його розробили на підставі застарілої інформації. Однак недоліки вже виправлені.

Профспілка сподівається, що Кабінет міністрів схвалить графік. Це буде виконанням плану дій уряду і дасть мотивацію і новим, і вже працюючим педагогам, підкреслює пані Ванага. Вона також нагадала, що останній графік підвищення зарплат був прийнятий в 2015 році.

Крім того, у профспілки викликає питання план Міністерства освіти і науки на національному рівні створити нову галузеву недержавну організацію.

«Сьогодні, на жаль, буде гострий обмін думками, оскільки ми бачимо, що міністерство хоче створити нову недержавну організацію. Ми вважаємо, що міністерству не треба цього робити», – заявила профспілковий лідер.

За словами Ванаги, новій організації планується довірити широкий спектр функцій і повноважень – таких, наприклад, як сертифікація педагогів, вдосконалення навчальних програм, забезпечення дистанційної освіти. В цілому планується довірити 11 функцій. Зараз частина з них виконують органи самоврядування, а частина – Міністерство економіки і само Міністерство освіти і науки.

На створення нової галузевої недержавної організації хочуть виділити 400 тисяч євро, каже голова профспілки вчителів. «У Міністерства освіти не вистачає роботи, щоб займатися створенням недержавної організації національного рівня?» – задається питанням Інга Ванага.